Jak zaprojektować małą kuchnię: 6 błędów, których nie należy popełniać

Zaprojektowanie małej kuchni nie jest proste - wymaga wielu sztuczek i inteligentnych rozwiązań. Przestawiamy kilka porad, które pomogą uniknąć 6 najczęściej popełnianych błędów. 

Autor Marilena Pitino

Jak zaprojektować małą kuchnię: 6 błędów, których nie należy popełniać

Jak zaprojektować małą kuchnię? Oto najczęściej popełniane błędy, których należy unikać. Zdjęcie: BCDF Studio

Jak zaprojektować małą kuchnię?

Kuchnia, w której odbywa się większość codziennego życia, to prawdziwa gwiazda domowej przestrzeni. To uniwersum, którego nie da się scharakteryzować jedynie jako miejsce przygotowania posiłków, to również miejsce, w którym przyjmujemy przyjaciół, gdzie toczą się rozmowy, odbywa praca i relaks. 

Gdy zachodzi potrzeba stworzenia projektu przestrzeni, o ograniczonych wymiarach, łatwo popaść w błędne koło, ryzykując tym samym brak harmonii. Pojawiają się różne potrzeby - estetyczne i funkcjonalne, które, ze względu na metraż, nie zawsze udaje się idealnie pogodzić. Jest to więc prawdziwe projektowe wyzwanie, które wymaga kreatywności, ale przede wszystkim kompetencji. Czasami, aby maksymalnie zoptymalizować przestrzeń, wystarczą drobne poprawki  i pomysłowe podejście. Zanim zaczniemy, trzeba odpowiedzieć sobie na 6, najważniejszych przy urządzaniu kuchni, pytań:

  • Kuchnia otwarta czy zamknięta?
  • Meble kuchenne gotowe czy na wymiar?
  • AGD wolnostojące czy do zabudowy?
  • Czy w małej kuchni sprawdzi się wyspa?
  • Jak optycznie powiększyć małą kuchnię?
  • Jaki kolor dla małej kuchni?

O porady dotyczące projektowania małej kuchni i błędów, których należy unikać, poprosiliśmy projektanta Claudio Acquavivę i architektkę Deborę Bordogni z Officina Magisafi. Oto jak odpowiedzieli na powyższe pytania.

Otwarta kuchnia z salonem czy zamknięta

Kuchnia, zaprojektowana przez Di Maro, jest pokryta złotym laminatem. Zdjęcie: Dario Borruto

Wybór pomiędzy kuchnią otwartą a zamkniętą jest subiektywny - nie istnieje tu błędna decyzja. Jeśli marzymy o oddzielnej kuchni, a przestrzeń jest ograniczona, ważne, aby zintegrować ją z salonem - pomieszczenie będzie wydawało się większe i bardziej przejrzyste. Możemy też wykorzystać przesuwne, wykonane na wymiar drzwi, lub lekkie ścianki ze szkła w żelaznej ramie. Nie zajmują wiele miejsca, a mogą odsłaniać i zasłaniać kuchnię, w zależności od potrzeb.

Jeśli chodzi o błędy przy projektowaniu i urządząniu, mamy więcej przydatnych porad.

Meble kuchenne na wymiar

Meble zaprojektowane na miarę pozwalają zoptymalizować przestrzeń i wykorzystać każdy kąt. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Clara Bona.

Projekt kuchni stworzony na wymiar jest kluczowy, zwłaszcza wtedy, gdy mamy do dyspozycji ograniczoną przestrzeń. Dzięki niemu pomieszczenie będzie funkcjonalne i estetyczne jednocześnie. Można postawić na wiszące szafki sięgające aż do sufitu, wykonane w tym samym odcieniu co ściany - zniweluje to ich widoczność, maksymalizując ich pojemność. Można także skorzystać z pojemników ułatwiających organizację, a także ze zintegrowanego oświetlenia LED, umieszczonego w meblach.

AGD do zabudowy

Najlepszy design nawet w najbardziej ukrytych zakamarkach domu. Zdjęcie: Monica Spezia

Umieszczenie sprzętów AGD w zasięgu wzroku, może tworzyć chaos i zakłócać przestrzeń. Lepiej sprawdzi się zabudowa, która zapewni zintegrowany i harmonijny efekt. W ostatnim czasie powstały liczne, kompaktowe rozwiązania, które sprawdzą się również w niewielkich przestrzeniach: zmywarka o mniejszej szerokości i wysokości, dzięki której można zaprojektować więcej miejsc do przechowywania, niewielki piekarnik, z szufladą na sztućce, czy jednokolumnowy, połączony system lodówko-zamrażalki i piekarnika. 

Wyspa kuchenna za i przeciw

Wyspa kuchenna może sprawić, że przestrzeń będzie jeszcze mniejsza. Zdjęcie: Alecio Ferrari

Blat roboczy jest bardzo istotny - w miarę możliwości powinien być jak największy, ale chcąc zyskać dodatkową przestrzeń do pracy, nie warto forsować wyspy kuchennej. W niewielkiej kuchni, jej obecność bywa przytłaczająca, dlatego w zamian, lepiej rozważyć wykorzystanie stolika pomocniczego lub wózka, dzięki któremu zyskamy nawet 40 - 50 cm więcej miejsca, w porównaniu do tradycyjnej wyspy. 

Diabeł tkwi w szczegółach

Kuchnia wykonana na zamówienie, z wyspą z marmuru Carrara. Zdjęcie: Serena Eller / Eller Studio

W małej kuchni szczególnie trzeba uważać na detale. Nie wolno bagatelizować takich elementów jak: uchwyty, systemy ułatwiające otwieranie czy starannie zaprojektowane wykończenie. Wszystko powinno łączyć się ze sobą i być starannie przemyślane. W malej kuchni nawet niższa listwa pomiędzy blatem a ścianą, optycznie powiększy przestrzeń i ją wizualnie uporządkuje.

Ostrożnie z łączeniem materiałów i kolorów

Proste i linearne elementy wizualnie zwiększają przestrzeń. Zdjęcie: Alecio Ferrari

Uważa się, że zastosowanie różnych materiałów i odcieni, optycznie powiększa przestrzeń. Zabieg ten może przynieść jednak odwrotny efekt, dlatego należy stosować go ostrożnie.

Wykorzystanie zbyt wielu materiałów w małej kuchni sprawi, że powstanie wizualny bałagan, mozaikowy patchwork, dlatego ważne jest, żeby dobrze zrównoważyć główne elementy.

Kolory blatów i frontów szafek kuchennych powinny być zgodne z ogólnym stylem aranżacji. To samo dotyczy podłóg oraz oświetlenia.

Materiał oryginalnie ukazał się w AD IT


Czytaj więcej