Najsmaczniejsze lody w Warszawie. Tu lody smakują mi najbardziej. Wybory redaktorki AD

Te warszawskie lodziarnie to prawdziwe perełki, które skrywają w sobie tajemnice tradycyjnych receptur i nowoczesnych eksperymentów smakowych. Każda kulka lodów to smakowe dzieło sztuki. Spacerując po ulicach stolicy, odkrywam miejsca, gdzie lody przygotowywane są z najwyższą starannością i tylko z naturalnych składników.

Najsmaczniejsze lody w Warszawie. Tu lody smakują mi najbardziej. Wybory redaktorki AD

Od klasycznych lodów waniliowych i czekoladowych, po odważne, niebanalne smaki, które zaskoczą swoją oryginalnością. W wybranych przeze mnie lodziarniach wszystkie są godne uwagi. Zdjecie: Getty images

Uwielbiam Warszawę latem! Słońce rozgrzewa brukowane ulice, wiatr niesie zapach kwitnących ogrodów i świeżo zaparzonej kawy z przytulnych kawiarnianych ogródków. Szukam wtedy ochłody, spacerując w warszawskich parkach. Podążając zielonymi alejkami mojego ulubionego Skaryszaka, trafiam niezmiennie do moich ulubionych warszawskich lodziarni.

Lato w mieście. 5 niezbędników, które musisz mieć

Lody Sosenka, Francuska 32

Zazwyczaj stoi tu kolejka. Zdecydowanie jednak warto ją odstać. Każdego lata budkę z lodami przy Francuskiej 30 odwiedzamy wiele razy. Bez tych lodów nie wyobrażamy sobie lata. Przepyszne lody robione są według własnej receptury. Lodowych smaków jest tu sporo, od klasycznych (moje ulubione lody pistacjowe) po nietypowe przepyszne tajskie lub lawendowe. Można też tu zjeść mrożony jogurt czy lody wegańskie i słodzone stewią.

Lody Mała Sicilia di Stefano Terrazzino, Kinowa 19

Stefano Terrazzino pojawił się na warszawskim Kamionku kilka lat temu i tchnął w to miejsce życie. I nie ma w tym ani grama przesady. Mała Sicilia powstała, mam wrażenie, z miłości sympatycznego Włocha do życia. Pomiędzy blokami z czasów PRL znajdziemy nie tylko lodziarnię z przepysznymi lodami według receptur z Sycylii, ale także szkołę tańca, i zwyczajnie miłe miejsce do spędzenia czasu. Lubię patrzeć, kiedy okoliczni mieszkańcy dają się zaprosić Stefano Terrazzino, który w letnie wieczory organizuje koncerty na przyległym ogromnym tarasie.

Lody tutaj to prawdziwe włoskie gelato. Pistacja to obłęd. Ale jeśli macie ochotę na prawdziwe sycylijskie smaki, koniecznie spróbujcie lody w bułce - brioche con gelato! Włosi naprawdę wiedzą co robią. Gęste kremowe lody z delikatną, lekko słodką bułką to wciągające połączenie. Jak to we włoskiej kawiarni napijemy się tu porządnej kawy i dosłodzimy się sycylijskimi cannoli (także z nadzieniem lodowym) i sfogliatelle.

Sprawdźcie koniecznie, co jeszcze poleca redakcja AD:

 


Czytaj więcej