W Paryżu otwiera się Musée du Fromage. Pierwsze muzeum sera w stolicy Francji ma zachwycić nie tylko seromaniaków

Do długiej listy miejsc wartych odwiedzenia w Paryżu już od 14 czerwca można dopisać kolejne - za moment otworzy się pierwsze w stolicy Francji Muzeum Sera. Jeśli rozpływasz się na samą myśl o serach Reblochon, Morbier, Brie czy Roquefort, zapamiętaj ten paryski, pyszny adres: 39 rue Saint-Louis en l’Île.   

W Paryżu otwiera się Musée du Fromage. Pierwsze muzeum sera w stolicy Francji ma zachwycić nie tylko seromaniaków

Muzeum Sera w Paryżu otworzy się 14 czerwca 2024 roku. Zdjęcie: Getty Images

Francja jest jednym z najbardziej znanych producentów serów na świecie, z szeroką gamą regionalnych odmian, każda charakteryzująca się unikalnym smakiem, teksturą i techniką produkcji. I choć kilka muzeów poświęconych rzemiosłu serowemu we Francji już jest, to Musée du Fromage będzie pierwszym muzeum sera w Paryżu.

Muzeum jak podróż do świata francuskich serów

Muzeum Sera zostało pomyślane jako edukacyjna i interaktywna przestrzeń do odkrywania dziedzictwa serowego Francji i regionów, które są tu kluczowymi producentami sera. 

Szacuje się, że we Francji wytwarza się ponad 1600 różnych rodzajów serów, co czyni kraj ten jednym z najbardziej zróżnicowanych producentów serów na świecie. Dla tych, którzy serowe smaki i tradycje serowarskie chcą poznać bliżej, Francja i nowe paryskie muzeum będą zatem idealnym wyborem. Szczególnie, że Musée du Fromage ma zachwycić zwiedzających nowoczesną przestrzenią, multimedialnymi wystawami, interaktywną ofertą warsztatów i oczywiście bogatym menu degustacyjnym.

W przestrzeni Muzeum Sera zorganizowano nawet prawdziwą mleczarnię - serowarnię, będzie można podglądać tu proces codziennej produkcji sera. Opowieści zza kulis serowarskich biznesów francuskich, mają nie tylko promować branżę, ale też zachęcać do niej młodych. 

W skrócie Musée du Fromage ma: promować francuskie rzemiosło serowarskie, podkreślać walory regionów słynących we Francji z produkcji sera, a poza tym, jak czytamy na stronie internetowej muzeum, Musée du Fromage ma po prostu: bawić, edukować i inspirować.

Autorem tej muzealnej koncepcji jest Pierre Brisson, właściciel Paroles de Fromagers, firmy, która od ponad dekady dzieli się z innymi technikami serowarskiego rzemiosła, organizuje warsztaty i wykłady. Muzeum powstaje w dawnym budynku restauracji Nos Ancêtres Les Gaulois. Wielkie otwarcie już 14 czerwca. 

Zobacz też:

 


Czytaj więcej