Francja jest jednym z najbardziej znanych producentów serów na świecie, z szeroką gamą regionalnych odmian, każda charakteryzująca się unikalnym smakiem, teksturą i techniką produkcji. I choć kilka muzeów poświęconych rzemiosłu serowemu we Francji już jest, to Musée du Fromage będzie pierwszym muzeum sera w Paryżu.
Muzeum jak podróż do świata francuskich serów
Muzeum Sera zostało pomyślane jako edukacyjna i interaktywna przestrzeń do odkrywania dziedzictwa serowego Francji i regionów, które są tu kluczowymi producentami sera.
Szacuje się, że we Francji wytwarza się ponad 1600 różnych rodzajów serów, co czyni kraj ten jednym z najbardziej zróżnicowanych producentów serów na świecie. Dla tych, którzy serowe smaki i tradycje serowarskie chcą poznać bliżej, Francja i nowe paryskie muzeum będą zatem idealnym wyborem. Szczególnie, że Musée du Fromage ma zachwycić zwiedzających nowoczesną przestrzenią, multimedialnymi wystawami, interaktywną ofertą warsztatów i oczywiście bogatym menu degustacyjnym.
W przestrzeni Muzeum Sera zorganizowano nawet prawdziwą mleczarnię - serowarnię, będzie można podglądać tu proces codziennej produkcji sera. Opowieści zza kulis serowarskich biznesów francuskich, mają nie tylko promować branżę, ale też zachęcać do niej młodych.
W skrócie Musée du Fromage ma: promować francuskie rzemiosło serowarskie, podkreślać walory regionów słynących we Francji z produkcji sera, a poza tym, jak czytamy na stronie internetowej muzeum, Musée du Fromage ma po prostu: bawić, edukować i inspirować.
Autorem tej muzealnej koncepcji jest Pierre Brisson, właściciel Paroles de Fromagers, firmy, która od ponad dekady dzieli się z innymi technikami serowarskiego rzemiosła, organizuje warsztaty i wykłady. Muzeum powstaje w dawnym budynku restauracji Nos Ancêtres Les Gaulois. Wielkie otwarcie już 14 czerwca.
Zobacz też:
- 5 najlepszych paryskich muzeów z dziełami impresjonistów. Musisz odwiedzić je choć raz w życiu
- Oto najlepsze restauracje na świecie. Lista The World’s 50 Best Restaurants jest jak "kulinarne Oscary”