Oto najlepsze restauracje na świecie. Lista The World’s 50 Best Restaurants jest jak "kulinarne Oscary”

Od Sztokholmu do São Paulo. Zaglądamy do restauracji, które oficjalnie uznano za najlepsze destynacje kulinarne 2024 na świecie. Podstawą do opracowania corocznej listy The World`s 50 Best Restaurants są opinie tysięcy międzynarodowych ekspertów z branży, szefów kuchni, publicystów i wybrednych smakoszy.

Oto najlepsze restauracje na świecie. Lista The World’s 50 Best Restaurants jest jak

Wnętrze restauracji Alchemist w Kopenhadze. W rankingu The World’s 50 Best Restaurants 2024 zajęła 8. miejsce. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.theworlds50best.com

Wyczekiwana lista The World’s 50 Best Restaurants 2024, sponsorowana przez S.Pellegrino & Acqua Panna, została ogłoszona podczas gali w Las Vegas. Wydarzenie zgromadziło najlepszych szefów kuchni, restauratorów i ikony branży hotelarskiej z całego świata. 

Tegoroczna, 22. edycja rankingu obejmuje restauracje z 26 krajów z 5 kontynentów. Na liście nie zabrakło też 8 ekscytujących zupełnie nowych adresów na światowej mapie kulinarnej. Eksperci, którzy kreują coroczne zestawienia, nie mogą mieć żadnych powiązań biznesowych z restauracją, na którą głosują. Każdy z nich musiał też posilić się we wskazanej przez siebie restauracji przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy. 

Która restauracja została okrzyknięta Najlepszą Restauracją na świecie 2024? Przedstawiamy laureata rankingu i restauracje, które znalazły się na podium.

Disfrutar w Barcelonie

Już w minionym roku hiszpańska restauracja Disfrutar uplasowała się na 2. miejscu w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. W tym roku to już niekwestionowany lider zestawienia.

Szefowie kuchni Disfrutar to Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Słynni kucharze w tym roku mają sporo powodów do świętowania. Ich restauracja obchodzi swoje 10-lecie, a do tego mogą pochwalić się tytułem już nie tylko Najlepszej Restauracji w Europie 2024, ale i na świecie. 

Restauracja Disfrutar w Barcelonie. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.disfrutarbarcelona.com

Kucharze poznali się w legendarnej restauracji El Bulli, gdzie zdobywali doświadczenie pod okiem mistrza Ferrana Adrià. W 2014 roku postanowili otworzyć własną restaurację – Disfrutar, co z hiszpańskiego oznacza "cieszyć się".

Jak przekonują twórcy rankingu, wizyta w Disfrutar to nie tylko posiłek, ale również niezwykłe doświadczenie zmysłowe. Restauracja słynie z wyjątkowej atmosfery i bez względu na wybrane menu, jedno jest pewne: czeka Cię tu niezapomniane przeżycie kulinarne.

W restauracji dostępne są dwie karty menu (klasyczna i festiwalowa) składające się z 30 dań.

W menu klasycznym można znaleźć dania takie jak kałamarnica w stylu tajskim z wielosferycznym kokosem oraz spaghetti z kombu, migdałami i winogronami. Natomiast w opcji festiwalowej znajduje się m.in. słynny pączek Panchino wypełniony kawiorem oraz genialna mrożona kanapka z gazpacho.

Asador Etxebarri

Asador Etxebarri regularnie zajmuje wysokie pozycje w rankingu The World`s 50 Best Restaurants i tylko raz od 2009 roku restauracja nie znalazła się na tej prestiżowej liście.

Asador Etxebarri to magiczne miejsce, położone w spokojnej baskijskiej wiosce, otoczonej górami i bujną zielenią. Restauracja przyciąga smakoszy z całego świata, którzy przyjeżdżają tu, aby spróbować niezwykłych dań stworzonych przez szefa kuchni Victora Arguinzoniza.

Filozofia serwowanych tu posiłków skupiona jest na naturalnych smakach i priorytetowo traktuje składniki, zarówno w menu à la carte, jak i w 14-daniowym menu degustacyjnym. 

Wizyta w Asador Etxebarri to niezapomniane przeżycie kulinarne, gdzie każde danie jest hołdem dla naturalnych smaków i doskonałych technik grillowania. Urokliwe otoczenie oraz wyjątkowe podejście do gotowania sprawiają, że jest to miejsce, które każdy miłośnik dobrej kuchni powinien odwiedzić.

Popisowe dania w Asador Etxebarri?

Anchois na tostach: Prosty, ale wyrafinowany smak, gdzie jakość składników odgrywa główną rolę.

Soczysta czerwona krewetka z Palamós: Grillowana do perfekcji, przy tym zachowująca delikatność i intensywność smaku.

Lody mleczne z burakiem: Zaskakujące połączenie, które podsumowuje posiłek w Asador Etxebarri w niepowtarzalny sposób.

Table by Bruno Verjus w Paryżu

Restauracja Table zdobyła uznanie nie tylko za serwowane tu niesamowite potrawy, ale także za przyjazną obsługę i wspaniałe wino. W 2023 roku restauracja po raz pierwszy znalazła się na liście The World’s 50 Best Restaurants, od razu trafiając do pierwszej dziesiątki zestawienia, a w 2024 roku zamyka już podium zwycięzców.

Table (wymawiane po francusku) to miejsce, które zachwyca swoim unikalnym designem oraz otwartą kuchnią. Restauracja charakteryzuje się długim kontuarem w kształcie fali, który tworzy prywatne zakątki dla gości. Dzięki otwartej kuchni, goście mogą śledzić każdy ruch szefa kuchni i podziwiać proces powstawania wykwintnych potraw.

W popisowym menu Table znajdziemy:

Colours of the Day: Codziennie zmieniające się danie, które prezentuje sezonowe zioła i warzywa.

Szparagi poached z wodorostami: Duże, zielone szparagi gotowane na parze z dodatkiem morskich wodorostów.

Homar z groszkiem cukrowym: Przygotowany z dodatkiem groszku cukrowego, pokrzywy i remulady kaparowej.

10 najlepszych restauracji na świecie

  1. Disfrutar, Barcelona (Hiszpania)
  2. Asador Etxebarri, Atxondo (Kraj Basków)
  3. Table by Bruno Verjus, Paryż (Francja)
  4. Diverxo, Madryt (Hiszpania)
  5. Maido, Lima (Peru)
  6. Atomix, Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
  7. Quintonil, Meksyk (Meksyk)
  8. Alchemist, Kopenhaga (Dania)
  9. Gaggan, Bangkok (Tajlandia)
  10. Don Julio, Buenos Aires (Argentyna)

Zobacz też:

Czytaj więcej