TasteAtlas jest projektem międzynarodowym, który skupia się na dokumentowaniu różnorodności kulinarnych tradycji z całego świata. Platforma stworzona w Chorwacji w 2018 roku szybko zyskała globalny zasięg, promując kulturę jedzenia, inspirując do odkrywania nowych smaków i zachęcając do kolekcjonowania kulinarnych doświadczeń w różnych zakątkach świata.
Laureaci na liście 100 najlepszych potraw
Zestawienie dotyczy aż 10 927 skatalogowanych potraw i powstało w oparciu o 395 205 ocen użytkowników (w tym 271 819 ważnych). Pośród stu najlepiej ocenianych dań znalazły się dwie polskie potrawy, ale najpierw laureaci.
#1 Picanha
Pierwsze miejsce w rankingu zajęła picanha - popularne brazylijskie danie mięsne, które podbija świat. W wielu miejscach serwuje się je jako główną atrakcję brazylijskich churrasco, czyli grillowanych mięs. Jest to rodzaj mięsa pochodzącego z górnej części uda wołowego, charakteryzuje się obecnością warstwy tłuszczu, która nadaje mu niepowtarzalny smak i soczystość.
Picanha to świeży kawałek wołowiny, szczególnie popularny i ceniony w Brazylii. W Stanach Zjednoczonych znany jest jako sirloin cap, a w Wielkiej Brytanii jako rump cap. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.tasteatlas.com
#2 roti canai
Na drugim miejscu uplosowało się roti canai - popularne danie w kuchni malezyjskiej, które pochodzi z Indii. Jest to rodzaj placka, a dokładniej naleśnika, który jest cienko rozwałkowany, a następnie smażony. Ten lekki i chrupiący przysmak jest często podawany z różnymi sosami i dodatkami. Roti canai jest tradycyjnie spożywany na śniadanie lub podawany jako przekąska. Danie szturmem podbiło kuchnię uliczną.
Roti canai jest popularny nie tylko w Malezji, ale także w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.tasteatlas.com
#3 phat kaphrao
Podium zamyka phat kaphrao - tradycyjne tajskie danie smażone w woku, którego podstawą jest mielone mięso lub owoce morza. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest święta bazylia (basilicum sanctum), zwana także bazylią tajską, która nadaje phat kaphrao charakterystyczny smak. To bardzo popularne danie w Tajlandii zajmuje czwarte miejsce w rankingu najczęściej zamawianych potraw przez obcokrajowców w tym kraju.
Phat kaphrao często podawane jest z ugotowanym ryżem oraz smażonymi jajkami. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.tasteatlas.com
Polskie specjały w rankingu: pierogi i żurek!
Na wysokim, 34. miejscu w rankingu znalazły się polskie pierogi, a w opisie naszego specjału twórcy zestawienia zwrócili uwagę, że właściwie każda rodzina w Polsce ma swoją własną wersję nadzienia do pierogów, a składniki, jakich można użyć przy ich przyrządzaniu, ograniczone są jedynie wyobraźnią kucharza. Pierogi mogą być słodkie, pikantne lub ostre, w nadzieniach królują: ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kiszona kapusta, a w słodkich wersjach: truskawki i jagody.
Drugim polskim daniem w zestawieniu jest żurek - na 98. miejscu. Popularna, sycąca zupa doceniana za wyraźny kwaśny posmak i jak słusznie zauważa TasteAtlas, także w przypadku tej potrawy - każdy region w Polsce ma swoją własną wersję tego dania.
TasteAtlas zaprezentował listę 100 najlepszych potraw na świecie. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.tasteatlas.com