Przepis na upalne popołudnie. Zofia Cudny serwuje czytelnikom AD młode ziemniaki, gzik i chimichurri

Upał zdecydowanie nie podkręca apetytu, ale przepis Zofii Cudny po prostu trzeba wypróbować. Jest idealny w swej prostocie i przygotowany właśnie z myślą o upalnym, leniwym popołudniu. Autorka jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych dzieli się z nami swoim autorskim sposobem na... gzik.

 Przepis na upalne popołudnie. Zofia Cudny serwuje czytelnikom AD młode ziemniaki, gzik i chimichurri

Przepis idealny na upalny dzień nie istnieje? Zofia Cudny poleca talerz dobroci, którego nie sposób odmówić. Zdjęcie: Zofia Cudny

Latem na talerzu powinno być lekko i orzeźwiająco. Dobrze, żeby było też prosto i szybko. Zofia Cudny przekonuje, że w swoim przepiśniku ma coś, co upalne i trochę nieznośne popołudnie zamieni w leniwą, pyszną i naprawdę sycącą celebrację.

- To proste, ale nieoczywiste danie, które jest dla mnie przełamaniem tradycyjnej kuchni polskiej. Gzik inny niż znacie, jednak zaryzykuję stwierdzenie, że to małe odstępstwo od receptury wyjdzie znakomicie - zachęca blogerka.

Zofia Cudny to twórczyni popularnego bloga MAKE COOKING EASIER i autorka książek kulinarnych. Jej bloga i kanały w mediach społecznościowych codziennie śledzą tysiące obserwatorów, którzy zawsze trafiają tu na najlepsze, autorskie przepisy blogerki. Zdjęcie: Archiwum własne Zofii Cudny

Przepis Zofii Cudny na gzik inny od tego, który już znasz

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g serka wiejski
  • sól morska

Jak nasycić się w upalny dzień? Do swojego menu zaproś młode ziemniaki. Zdjęcie: Zofia Cudny

A oto jak to zrobić:

Umyte ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy do miękkości. Drobno siekamy koperek, kolendrę lub pietruszkę, papryczkę chili i czosnek. Posiekane zioła przekładamy do miski i dodajemy oliwę, ocet, płatki chili oraz sól. Ricottę i serek grani łączymy w naczyniu do uzyskania jednolitej masy.

Ugotowane ziemniaki wykładamy do szerokiego naczynia. Polewamy chimichurri, solą i podajemy z gzikiem.

Talerz po brzegi wypełniony dobrociami, oczywiście z gzikiem w samym centrum. Zdjęcie: Zofia Cudny

Więcej przepisów blogerki znajdziesz na stronie www.makecookingeasier.pl. Zdjęcie: Zofia Cudny

Zobacz też:

 

Czytaj więcej