Latem na talerzu powinno być lekko i orzeźwiająco. Dobrze, żeby było też prosto i szybko. Zofia Cudny przekonuje, że w swoim przepiśniku ma coś, co upalne i trochę nieznośne popołudnie zamieni w leniwą, pyszną i naprawdę sycącą celebrację.
- To proste, ale nieoczywiste danie, które jest dla mnie przełamaniem tradycyjnej kuchni polskiej. Gzik inny niż znacie, jednak zaryzykuję stwierdzenie, że to małe odstępstwo od receptury wyjdzie znakomicie - zachęca blogerka.
Zofia Cudny to twórczyni popularnego bloga MAKE COOKING EASIER i autorka książek kulinarnych. Jej bloga i kanały w mediach społecznościowych codziennie śledzą tysiące obserwatorów, którzy zawsze trafiają tu na najlepsze, autorskie przepisy blogerki. Zdjęcie: Archiwum własne Zofii Cudny
Przepis Zofii Cudny na gzik inny od tego, który już znasz
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek kolendry lub pietruszki
- 1 papryczka chili
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 4 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- 250 g sera ricotta
- 150 g serka wiejski
- sól morska
Jak nasycić się w upalny dzień? Do swojego menu zaproś młode ziemniaki. Zdjęcie: Zofia Cudny
A oto jak to zrobić:
Umyte ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy do miękkości. Drobno siekamy koperek, kolendrę lub pietruszkę, papryczkę chili i czosnek. Posiekane zioła przekładamy do miski i dodajemy oliwę, ocet, płatki chili oraz sól. Ricottę i serek grani łączymy w naczyniu do uzyskania jednolitej masy.
Ugotowane ziemniaki wykładamy do szerokiego naczynia. Polewamy chimichurri, solą i podajemy z gzikiem.
Talerz po brzegi wypełniony dobrociami, oczywiście z gzikiem w samym centrum. Zdjęcie: Zofia Cudny
Więcej przepisów blogerki znajdziesz na stronie www.makecookingeasier.pl. Zdjęcie: Zofia Cudny
Zobacz też:
- Oto najlepsze restauracje na świecie. Lista The World’s 50 Best Restaurants jest jak "kulinarne Oscary”
- Nowe restauracje i bary w Warszawie. Przyjemne dla oka i podniebienia
- Ona architektka, on restaurator. Rodzeństwo stworzyło restaurację inspirowaną aptekami i bibliotekami z Belgii i Holandii