Restauracje powstają jak grzyby po deszczu. W sezonie na każdym rogu miasta otwierają się nowe lokale i każdy z nich obiecuje wyjątkowe doznania kulinarne. Część z tych miejsc znika równie szybko, jak się pojawiła. Jednak są też takie restauracje, które pozostają w naszej pamięci na długo po zamknięciu swoich drzwi. Te wyjątkowe miejsca wyróżniają doskonałą kuchnią, niezapomnianą atmosferą, profesjonalną obsługą, ale też dbałością o każdy detal. To za nimi się tęskni, wspominając ulubione smaki.
Restauracja Wine First w Fabryce Norblina. Zdjęcie: materiały prasowe
Wine First
Jednym z takich miejsc może stać się nowa restauracja Wine First, która niedawno otworzyła się w Fabryce Norblina. Za koncepcją stoi Arkadiusz Kurowski – jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce. Nazwa restauracji zdradza zamiłowanie twórców. A znajdziemy tu prawdziwe unikaty: wina starzone w szklanych amforach pod wodą, wybitne Malbeki z Argentyny oraz rzadkie okazy z Maroka i Słowenii zaspokoją podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
W karcie są wina, które podążają za najnowszymi trendami: nisko interwencyjne, biodynamiczne, pomarańczowe czy niefiltrowane, ale również klasyki ze znanych regionów, pochodzące od uznanych producentów.
Ale nie samym winem człowiek żyje. Menu to harmonijne połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnymi akcentami. Każde danie jest starannie przygotowywane z najwyższej jakości składników, aby zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Specjalnością kuchni są dania inspirowane lokalnymi tradycjami, ale nie brakuje również propozycji z kuchni międzynarodowej, które zaskoczą Was swoją kreatywnością.
Krótkie proste menu idealnie dopasowane jest do degustacji szlachetnego trunku. Zdjęcie: materiały prasowe
Nie tylko smak i aromat są ważne. Elegancki wystrój, nastrojowe oświetlenie i starannie dobrane detale tworzą miejsce, w którym można się zrelaksować i cieszyć każdą chwilą. To idealne miejsce na romantyczną kolację, spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad, spotkanie biznesowe.
Świetne miejsce na biznesowe spotkania, wine pairing, degustację, czy spotkanie z sommelierem. Zdjęcie: materiały prasowe
Autorem projektu wnętrz jest architekt wnętrz Łukasz Kowalski. Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Zobacz także:
- Ona architektka, on restaurator. Rodzeństwo stworzyło restaurację inspirowaną aptekami i bibliotekami z Belgii i Holandii
- Nowy adres kulinarny do odkrycia w Warszawie. Koreańska restauracja Hesu przyciąga kolorami i pysznościami
- Oto najlepsze restauracje na świecie. Lista The World’s 50 Best Restaurants jest jak "kulinarne Oscary”