Jak nakryć świąteczny stół?
„Uwielbiam wymyślać każdy detal. Stół, menu, kwiaty, oświetlenie. W przygotowywaniu nakrycia stołu łączą się dwie moje największe pasje: jedzenie oraz projektowanie”, mówi Athena Calderone w majestatycznej Aula Magna w Palazzo Talìa, gdzie świętowała swoje 50. urodziny. W tym budynku w Rzymie mieściło się kiedyś Collegio Nazareno, a obecnie znajduje się luksusowy hotel zaprojektowany przez reżysera Luca Guadagnino. Kiedy Athena organizuje przyjęcie, zaczyna od wymyślenia odpowiedniej narracji, tematu przewodniego. „Kiedy ludzie pytają mnie, jak nakryć stół na przyjęcie, mówię, że wszystko – od menu po strój, który mamy na sobie – musi być spójne, tworzyć jedną całość". Inspiracją dla jej urodzinowego stołu było włoskie Dolce Vita. „Po prawie 10 latach projektowania kolacji i wydarzeń dla klientów, po raz pierwszy nakryłam stół tylko dla siebie”, uśmiecha się Athena. „Chciałam, aby wszystko było inspirowane bogactwem starożytnego Rzymu, przy jednoczesnym zachowaniu pewnej dozy powściągliwości. Odpowiednim miejscem okazał się Hotel Palazzo Talìa. Aula Magna, w której zorganizowałam przyjęcie, zagwarantowała wyjątkową atmosferę dzięki freskom na suficie, marmurowym podłogom oraz antycznym rzeźbom. To było magiczne".
Stół na 50. urodziny Atheny Calderone w Aula Magna w Palazzo Talìa. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Opowieść, która łączy wszystko w jedną całość – od menu po strój
„Ogólna narracja jest podstawowym elementem, który łączy wszystko – jej częścią jest nawet to, co mam na sobie. Inspiracją dla mojego urodzinowego przyjęcia był antyczny Rzym. Historia, piękno, dekadencja. Winogrona często pojawiały się w ikonografii związanej z historią Rzymu. Dla mnie stały się punktem wyjścia do tworzenia dekoracji, a ich kolor stanowił podstawę palety kolorystycznej wystroju przyjęcia. Ikoniczne kolumnady po obu stronach Placu Świętego Piotra zainspirowały mnie do zaprojektowania dwóch zakrzywionych stołów. Współpracowałam z florystą Dylanem Trippem, by wybrać sezonowe kwiaty w różowym winogronowym odcieniu. Chryzantemy okazały się strzałem w dziesiątkę! Chciałam też, by moja sukienka kojarzyła się z satynowymi obrusami. Z kolei fałdy i drapowania na stołach miały imitować swą formą antyczne togi. Współpracowałam również z utalentowanym Omerem Gilony, aby stoły z przekąskami, srebrne patery, różne odmiany serów i wieża z masła wyglądały spektakularnie i z klasą.
Stonowana sukienka Atheny Calderone współgra z wystrojem stołów. Instalacja chryzantem autorstwa florysty Dylana Trippa. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Odpowiednie oświetlenie
„Uwielbiam migoczące cienie świec na stole. Mają w sobie coś niezwykle romantycznego. Ważne jest jednak, aby źródła światła były różnorodne. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie punktów podłogowych i stołowych. Dzięku temu ludzie mogą poruszać się w przestrzeni, nie czując, że są w centrum uwagi. Nieco tajemnicza atmosfera zawsze sprzyja udanemu ucztowaniu. Jedynymi świecami, jakie mieliśmy, były te na stole i szybko zdaliśmy sobie sprawę, że w nocy, bez dodatkowych świec na podłodze, kaskada kwiatów zniknie w ciemnościach. W ostatniej chwili kupiliśmy więcej świec. Blask mnóstwa zapalonych świec ożywił całość. Trzeba pamiętać, że jeśli stół nie jest odpowiednio oświetlony, wszystko zniknie w ciemnościach.
Instalacja kulinarna autorstwa Omera Gilony`ego ze srebrnymi paterami. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Odpowiednia oprawa muzyczna
„Mój mąż Victor i syn są DJ-ami. Na naszych kolacjach zawsze jest odpowiednio wyselekcjonowana playlista. Artyści i gatunki muzyczne zmieniają się, ale myślę, że miło jest zacząć od czegoś powolnego i spokojnego, a następnie zwiększyć tempo w miarę upływu wieczoru, gdy wino płynie, a ludzie nabierają nastroju do tańca. Podczas moich urodzin zespół jazzowy grał na żywo do aperitifu, marzycielskie dźwięki harfy towarzyszyły kolacji, co sprzyjało rozmowom, a wieczór zakończyliśmy tańcząc z moim mężem i synem przy secie dj-skim. To było wybitne!"
Athena Calderone finalizuje nakrycie urodzinowego stołu. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Odpowiednie menu
„Uwielbiam patrzeć na jedzenie na talerzu. Widzieć jego kolor, konsystencję, kształt. Wolę płytkie talerze, jednak wystarczająco głębokie, aby serwować na nich sałatki lub makarony. Układam jedzenie w wyszukany sposób, by przyciągało wzrok i angażowało zmysły. Zawsze umieszczam na stole coś, co staje się symbolem menu i jest sezonowe. To mogą być czerwone i pomarańczowe liście dębu jesienią lub eleganckie tulipany wiosną. To ważne: nawet wizyta na lokalnym targu może zainspirować do stworzenia wyjątkowego menu. Przygotowanie kompozycji potraw może wpłynąć na paletę kolorystyczną stołu, a nawet wystrój wnętrza. Samo jedzenie staje być elementem dekoracyjnym! Na moim urodzinowym stole były nim kiście winogron. W miesiącach zimowych wybieram sałatkę z czerwonej endywii i różowego radicchio ze względu na ich żywe barwy, ale także z powodu goryczy w smaku. Równoważy ona wszystkie smaki idealne podczas chłodniejszych miesiący. Niektóre misy są wypełnione gruszkami, inne winogronami. Świece są często rozstawione, a ich światło tworzy ciepłą, swobodną atmosferę, która sprzyja rozmowom do późnych godzin nocnych".
Athena Calderone finalizuje nakrycie urodzinowego stołu. Zdjęcie dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Odpowiednie usytuowanie gości
„Lubię łączyć ludzi, którzy mają podobne zainteresowania. Wtedy rozmowy naturalnie się toczą. Spotkanie różnych talentów i osobowości jest zawsze stymulujące. Jako gospodyni przemieszczam się wokół stołu, nawiązuję kontakty i zachęcam do konwersacji. Lubię spotkania w nieformalnej atmosferze. Domowy, przytulny styl też może być wyrafinowany. Przygotowuje strefy ze wszystkim, czego goście mogą potrzebować. Spójrzmy prawdzie w oczy: wszyscy zazwyczaj gromadzą się wokół wyspy kuchennej, zamiast sztywno trzymać się formalnych ram wykwintnej kolacji".
Kaskada chryzantem oświetlona świecami z okazji urodzin Atheny Calderone w Palazzo Talìa. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Sceneria zaprojektowana przez Athenę Calderone na własne przyjęcie urodzinowe w hotelu Palazzo Talìa. Aula Magna, w której się ono odbyło, gwarantowała wyjątkową atmosferę, dzięki freskom na sklepieniach, marmurowym podłogom oraz antycznym rzeźbom. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Magiczna atmosfera imprezy urodzinowej Atheny Calderone w Palazzo Talìa. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Atheny Calderone.
Artykuł oryginalnie ukazał się na stronie AD Italy.
Zobacz także:
- Andaluzyjskie klimaty w niewielkim mieszkaniu w Paryżu
- Elegancja w wersji mini – mieszkanie w Paryżu
- Miało tu być jak na wakacjach w Meksyku. W tym zabytkowym domu w Brukseli niepodzielnie króluje róż