Hit tego lata? Pistachio tiramisu. Daj się rozpieścić deserami z Włoch i Francji

Deserowych przyjemności można szukać podczas wakacyjnych wojaży, ale smaki południa odtworzysz też bez większych problemów we własnej kuchni. Z przepisami znakomitych blogerów odkryjesz najsłynniejsze desery w zupełnie nowych interpretacjach. 

Hit tego lata? Pistachio tiramisu. Daj się rozpieścić deserami z Włoch i Francji

"Owoce Melba" to popularny francuski deser o długoletniej historii. Zdjęcie: Getty Images

Na letnie popołudnia i nie tylko. Oto słynne desery z Francji i Włoch, podkręcone w recepturach popularnych blogerów kulinarnych. Warto odwiedzić ich profile w mediach społecznościowych, nie tylko w poszukiwaniu słodkości!

Deser najlepszy z najlepszych z listy królowej włoskich specjałów

Królowa włoskich specjałów to Nadia Caterina Munno, znana jako Pasta Queen. Blogerka, którą na Instagramie śledzi ponad 4 mln osób, najczęściej podsuwa pomysły na talerz pożywnego, prostego makaronu, ale kiedy już podzieli się przepisem na deser, to naprawdę trudno to zlekceważyć. Tym bardziej, kiedy pisze, że to deser jeden z najlepszych, które do tej pory zrobiła. Mowa o pistachio tiramisu.

Najsłynniejszy włoski deser Pasta Queen poleca w wersji pistacjowej, która łączy klasyczną włoską recepturę z oryginalnym smakiem pistacji. W tej interpretacji kremową masę tworzy nie tylko mascarpone, ale też właśnie pasta pistacjowa.

Niedawno ukazała się książka kulinarna blogerki. Polecamy 7 smakowitych tytułów do spróbowania.

"Owoce Melba" od najsłynniejszego szefa kuchni we Francji

Z francuskich pokus wybraliśmy deser przygotowany przez samego Cyrila Lignaca, jednego z najsłynniejszych szefów kuchni we Francji. Na swoim Instagramie dzieli się przepisami na różnorodne dania, od tych prostych po zdecydowanie bardziej wyrafinowane.

Na liście jego poleceń, wraz ze szczegółową instrukcją przygotowania, pojawił się ostatnio deser „Owoce Melba”, znany również jako Peach Melba. Ten klasyczny francuski deser stworzył Auguste Escoffier w 1892 roku. W pucharku Lignaca elegancka i smakowita kompozycja łączy się z nowoczesnym podejściem francuskiego szefa kuchni. Brzoskwinie, lody waniliowe i truskawkowy sorbet to tylko część tej receptury.

Zobacz też:

 

 

 

 


Czytaj więcej