Cukiernia Lukullus wypuści ciastko inspirowane MSN w Warszawie. To sześcienny croissant z kremem pistacjowym

Już 25 października nastąpi uroczyste otwarcie nowego gmachu Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Z tej okazji stołeczna cukiernia Lukullus stworzyła wyjątkowe ciastko, którego wygląd zainspirowała bryła muzeum. Kiedy będzie można spróbować „kremu w brylée”? Sprawdziliśmy!

Cukiernia Lukullus wypuści ciastko inspirowane MSN w Warszawie. To sześcienny croissant z kremem pistacjowym

Ciastko "krem w brylée". Zdjęcie: Lukullus

Ciastko na otwarcie MSN

Za dwa tygodnie warszawiacy będą mogli udać się z wizytą do nowej siedziby MSN przy Placu Defilad. Budynek zaprojektowany przez światowej sławy architekta Thomasa Phifera stanie się domem dla imponującej kolekcji MSN-u.

By uczcić nowy etap w historii Muzeum Sztuki Nowoczesnej, sieć cukierni Lukullus stworzyła nowe "warszawskie" ciastko, które w ofercie pojawi się już w sobotę, 12 października. „Krem w brylée” będzie sześcienną wariacją na temat croissanta z kremem pistacjowym w środku i przysłowiową wisienką na wierzchu. Nazwa ciastka to oczywiście nawiązanie do francuskiego deseru créme brulée, a z kolei geometryczna forma nawiązuje do bryły nowego gmachu MSN.

Tak niezwykłe ciastko potrzebuje odpowiedniej oprawy. Dlatego Lukullus zaprosił do współpracy artystów, których dzieła znajdują się w kolekcji MSN. Prace Katarzyny Przezwańskiej, Karoliny Jabłońskiej, Aleksandry Waliszewskiej, Mikołaja Sobczaka i Jarosława Flicińskiego ozdobią pudełka, w które pakowane są słodkości w cukierni.

Dla fanów sztuki i słodkości cukiernia przygotowała jeszcze jedną niespodziankę. W dniu premiery ciastka „krem w brylée”, w lokalach na Mokotowskiej 52A i Chmielnej 32 artystka Katarzyna Przezwańska zorganizuje również wystawy swoich prac.

Czytaj więcej