Wnętrze tej włoskiej restauracji w Kołobrzegu to prawdziwa uczta dla zmysłów

W sercu Kołobrzegu powstała przestrzeń, która już od progu rozbudza apetyt. Osteria Antonina to nie tylko restauracja – to multisensoryczne doświadczenie, w którym wnętrze zaprojektowane przez zespół Projektive Architekci gra pierwsze skrzypce w symfonii włoskich smaków.

Wnętrze tej włoskiej restauracji w Kołobrzegu to prawdziwa uczta dla zmysłów

Projekt wnętrz: Studio Projektive – Karolina Wilgucka-Burzyńska, KajaJuszczyńska, Joanna Rogocka, Izabela Maciejewska-Gałaś; Zdjęcia: Marek Lubacz

Osteria Antonina w Kołobrzegu

Centralnym punktem 103-metrowej przestrzeni jest bar w ciepłych odcieniach karmelu i miodu, osadzony na tle czerwieni travertino rosso i otulony burgundową oprawą. Jego forma i kolor przywodzą na myśl sycylijskie wina, dojrzewające owoce i lekko przypaloną skórkę pomarańczy.

Nie tylko bar, ale całe wnętrze restauracji opiera się na głębokiej, rozgrzewającej i zmysłowej palecie kolorów – króluje tu burgund, ochra, sepia, karmel. Każdy kolor został dobrany z myślą o rozbudzaniu apetytu i budowaniu atmosfery rodem z włoskich wakacji.

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

Istotnym elementem budującym nastrój jest również światło. Teatralne, stożkowe lampy prowadzą wzrok niczym światło reflektorów, a oprawy o obłych kształtach wprowadzają do aranżacji miękkość i rytm. Światło wydobywa głębię zastosowanych we wnętrzu materiałów i tekstur – od ciepłego drewna, przez matowe tkaniny, aż po szkliwioną ceramikę.

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

W Osterii Antonina architektki nie próbują naśladować włoskich trattorii, ale przedstawiają własną, współczesną interpretację włoskiego stylu. Zaprojektowana przez nie przestrzeń, zamiast konkurować z kuchnią o serce gości – uzupełnia ją, tworząc estetyczną i sensoryczną ramę dla kulinarnego spektaklu.

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

Zdjęcie: Marek Lubacz

 

Zobacz też:


Czytaj więcej