Szlakiem pięciu winnic. Odkryj miejsca bogatej tradycji i wyjątkowego smaku

Historia Tempos Vega Sicilia sięga 1982 roku, gdy rodzina Álvarez zakupiła legendarną XIX-wieczną winnicę nad rzeką Duero w północnej Hiszpanii. W następnych latach dołączyły do niej cztery kolejne winnice – trzy hiszpańskie i jedna węgierska. Dziś produkty marki Tempos Vega Sicilia uznawane są za jedne z najlepszych na świecie, a eksperci oraz koneserzy doceniają ich wysoką jakość i wyjątkowy smak.

Autor Materiał sponsorowany

Zdjęcia Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości De Sabor Warsaw
Szlakiem pięciu winnic. Odkryj miejsca bogatej tradycji i wyjątkowego smaku

Winnica Macán. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

Winnica Vega Sicilia

Naszą podróż po winnicach zaczynamy w Vega Sicilia położnej w regionie Ribera del Duero – warto wspomnieć, że pierwsze winnice pojawiły się nad rzeką Duero już w XIII wieku. Wjeżdżając na teren Vega Sicilia, wita nas japoński ogród z okazałymi sekwojami, klonami i bambusem. Wszystkie budynki wchodzące w skład winnicy otoczone są polami winogron, a niedaleko ujścia rzeki Duero znajdują się plantacje m.in. dębu korkowego i orzecha, które w przyszłości posłużą do produkcji korków oraz beczek. Na terenie Vega Sicilia znajduje się również neoklasycystyczny pałacyk otoczony ogrodem, w którym niegdyś mieszkali właściciele winnicy. Dziś budynek wykorzystywany jest głównie podczas uroczystości i eventów.

Winnica Vega Sicilia. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

Winnica Vega Sicilia. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

 

Winnica Alión

Kolejną winnicą, która dołączyła do rodziny Tempos Vega Sicilia była Alión oddalona od Vega Sicilia zaledwie 15 km. Nazwa nawiązuje do miasta León, z którego pochodził patriarcha rodziny Álvarez. Budynek winnicy od ruchliwej drogi odgrodzony jest ogrodem, który zachwyca różnorodnymi gatunkami dębów. Fasada winnicy z żółtego wapienia zaprasza do środka imponującymi nieprzeszkleniami w drzwiach, ale największy zachwyt wywołuje żyrandol w holu wykonany ze szklanych kul, które wyglądają, jakby unosiły się w powietrzu. Na końcu korytarza znajduje się przejście do hali z tysiącem drewnianych beczek, w których dojrzewa produkowany w winnicy trunek.

Winnica Alión. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

Winnica Alión. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

 

Winnica Tokaj Oremus

W latach 90. rodzina Álvarez założyła winnicę Tokaj Oremus w mieście Tolcsva w północno-wschodnich Węgrzech. Tokaj Oremus w unikatowy sposób łączy tradycję z nowoczesnością, wykorzystując podziemne labirynty piwnic pochodzące z XIII wieku ze współczesną technologią i procesem produkcji stosowanym w hiszpańskich winnicach.

Winnica Tokaj Oremus. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

Winnica Tokaj Oremus. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

 

Winnica Pintia

Na początku nowego millenium rozpoczęto budowę kolejnej winnicy w Hiszpanii – tym razem w regionie Toro, po drugiej stronie rzeki Duero. Produkty tego regionu słynne były już w średniowieczu, a jeśli wierzyć legendom, towarzyszyły one również Krzysztofowi Kolumbowi podczas przeprawy przez Atlantyk. Rodzina Álvarez postanowiła na nowo odkryć potencjał tego regionu. Winnica Pintia zwraca uwagę swoim nowoczesnym stylem – kompleks minimalistycznych i oszczędnych w formie budynków układa się w kształt trójkąta, który flankują plantacje winogron.

Winnica Pintia. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

Winnica Pintia. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

 

Winnica Macán

Winnica Macán, która powstała z inicjatywy Vega Sicilia i barona Benjamina de Rothschilda mieści się w hiszpańskim regionie La Rioja, który znany jest ze swoich tradycji winiarskich. Winnica Macán została zaprojektowana z poszanowaniem dla krajobrazu oraz środowiska. Budynki są mniejsze i dostosowują się do spadku terenu. Przed winnicą zasadzono też las dębowy. Winnica Macán w swojej działalności aktywnie dąży do ograniczenia emisji gazów, odpadów i zmniejszenia zużycia energii.

Winnica Macán. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

Winnica Macán. Serwis prasowy Tempos Vega Sicilia / Dzięki uprzejmości DeSabor Warsaw

 

Jeśli opowieść o winnicach Tempos Vega Sicilia rozbudziła twoją ciekawość hiszpańskiej kultury i kuchni, polecamy wizytę w prawdziwym królestwie iberyjskich smaków – sklepie DeSabor Warsaw. Oprócz produktów marki Tempos Vega Sicilia znajdziesz tam prawdziwe rarytasy z Półwyspu Iberyjskiego – sery, szynki, a także hiszpańskie słodycze.


Czytaj więcej