Rzeźby z łupin kakao do ekspozycji czekoladek. Omnom Chocolate promuje zrównoważony rozwój

Design, smak i zrównoważony rozwój, czyli smaczny islandzki projekt, promujący zmniejszenie ilości odpadów w procesie produkcji czekolady. Autorem pomysłu na mini rzeźby, które służą do prezentacji czekoladek, jest islandzka firma rzemieślniczą produkująca czekoladę Omnom Chocolate, która do współpracy zaprosiła islandzką projektantkę Theodorę Alfredsdottir.

Rzeźby z łupin kakao do ekspozycji czekoladek. Omnom Chocolate promuje zrównoważony rozwój

Projekt Omnom Chocolate powstał z okazji corocznego tygodnia designu, który odbywa się w Reykjaviku. Zdjęcie: @omnomchocolate

Omnom Chocolate jest rzemieślniczą islandzką cukiernią produkującą czekoladę od 2013 roku. Założona w Reykjavíku przez Kjartana Gíslasona i Óskara Þórðasona. Omnom Chocolate jest znana z wysokiej jakości składników, wyjątkowych smaków oraz oryginalnych opakowań. Czekolady tej marki wyróżniają się różnorodnymi, nietypowymi kombinacjami smakowymi, inspirowanymi naturą Islandii. W ofercie znajdziemy na przykład: czekoladę z lukrecją i solą morską, czekoladę z kawą czy czekoladę z islandzką solą morską. A także bardziej nietypowe czekolady: z sokiem z brzozy, rabarbarem czy jęczmieniem.

Tworząc czekoladę Omnom nie zapomina o etyce i zrównoważonym rozwoju, korzystając, chociażby, z kakao pochodzącego z odpowiedzialnych źródeł.

Odpowiedzialna konsumpcja jest w centrum uwagi islandzkiej projektantki Theodory Alfredsdottir. I choć designerka na stałe mieszka i pracuje w Londynie, inspiruje ją islandzka przyroda i kultura.

Rzeźby czekoladowe

Łuski kakao są usuwane w procesie produkcji czekolady. Uznawane za odpad, łuski kakaowe mają jednak różne zastosowania, w tym jako materiał do kompostowania, pasza dla zwierząt, składnik kosmetyków czy naturalny barwnik. Każdego dnia Omnom Chocolate zbiera około 6 kg łusek kakao.

We wspólnym projekcie Omnom Chocolate z Theodórą Alfreðsdóttir, łuski zostały przekształcone w artystyczne przedmioty, mini rzeźby do ekspozycji czekoladek. Projekt powstał z okazji tygodnia designu, który co roku odbywa się w Reykjaviku. Podobnie jak smaki czekolady, projekt rzeźb z łusek kakao inspirowane są islandzką przyrodą.

 


Czytaj więcej