Omnom Chocolate jest rzemieślniczą islandzką cukiernią produkującą czekoladę od 2013 roku. Założona w Reykjavíku przez Kjartana Gíslasona i Óskara Þórðasona. Omnom Chocolate jest znana z wysokiej jakości składników, wyjątkowych smaków oraz oryginalnych opakowań. Czekolady tej marki wyróżniają się różnorodnymi, nietypowymi kombinacjami smakowymi, inspirowanymi naturą Islandii. W ofercie znajdziemy na przykład: czekoladę z lukrecją i solą morską, czekoladę z kawą czy czekoladę z islandzką solą morską. A także bardziej nietypowe czekolady: z sokiem z brzozy, rabarbarem czy jęczmieniem.
Tworząc czekoladę Omnom nie zapomina o etyce i zrównoważonym rozwoju, korzystając, chociażby, z kakao pochodzącego z odpowiedzialnych źródeł.
Odpowiedzialna konsumpcja jest w centrum uwagi islandzkiej projektantki Theodory Alfredsdottir. I choć designerka na stałe mieszka i pracuje w Londynie, inspiruje ją islandzka przyroda i kultura.
Rzeźby czekoladowe
Łuski kakao są usuwane w procesie produkcji czekolady. Uznawane za odpad, łuski kakaowe mają jednak różne zastosowania, w tym jako materiał do kompostowania, pasza dla zwierząt, składnik kosmetyków czy naturalny barwnik. Każdego dnia Omnom Chocolate zbiera około 6 kg łusek kakao.
We wspólnym projekcie Omnom Chocolate z Theodórą Alfreðsdóttir, łuski zostały przekształcone w artystyczne przedmioty, mini rzeźby do ekspozycji czekoladek. Projekt powstał z okazji tygodnia designu, który co roku odbywa się w Reykjaviku. Podobnie jak smaki czekolady, projekt rzeźb z łusek kakao inspirowane są islandzką przyrodą.