Zamiast tworzyć spokojne, subtelne wnętrza, architekci postawili na wyrazistość, oryginalność i kolory. - Chcieliśmy grać skojarzeniami, a nie dosłownością – mówi Aleksandra Mętlewicz. W efekcie powstały wnętrza pełne życia i energii, takie, które od wejścia zarażają optymizmem. Projekt ten architekci przygotowywali dla swojego przyjaciela - szalonego i ekscentrycznego. Ani trochę nie bał się odważnych pomysłów.
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Kuchnia koreańska z twistem
Szefem kuchni w Hesu jest… Hes. Nazwa restauracji "Hesu" jest więc zabawnym nawiązaniem do pseudonimu szefa. A co po koreańsku znaczny Hes? Hes prowadzi kuchnię koreańską, jednak w swoim unikalnym stylu. W Hesu smaki Korei nie są zatem odwzorowywane 1:1, tu odkryć można szalone pomysły szefa kuchni, który łączy tradycję z nowoczesnością, ryżu na przykład można spodziewać się w barwie... niebieskiej. Zainspirowani tą oryginalnością, architekci także postawili na niecodzienne rozwiązania.
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Funkcjonalne i inspirujące przestrzenie
W restauracji wydzielono trzy strefy: pierwsza to ta z małymi stolikami, a dwie kolejne stworzone zostały z myślą o większych grupach gości. Sercem lokalu jest drewniany bar, zwieńczony pięknym, falistym bordowym sufitem. Dwa duże stoły o organicznych formach i intensywnych kolorach – kobaltowym i bordowym – stanowią ciekawe i przyciągające punkty przestrzeni. Pozostałe stoły w pomarańczowym odcieniu dodają wnętrzu energii i wprowadzają do restauracji element zaskoczenia.
Dla architektów istotne były jednak nie tylko estetyczne walory projektowanych wnętrz, ale także ich funkcjonalność. Każdy detal w przestrzeni został przemyślany, a wybrane kolory, choć odważne, komponowano tak, by nie męczyły oka. Wiele elementów zaprojektowano tu na indywidualne zamówienie, wśród nich m.in. stoły czy bar.
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Ekstrawagancka łazienka
Jednym z najbardziej niezwykłych elementów wnętrza jest łazienka. Hes powiedział: "Chcę łazienkę, która wygląda jak Juno Birch i utwór „The Golden Filter” od Awards” – wspomina Maciej Jasina. I taką też łazienkę szefowi kuchni zaserwowali architekci - przestrzeń jest wypełniona kolorem, oryginalnością, niepowtarzalnym stylem. Jak mówią architekci, ta anegdota idealnie podsumowuje całe wnętrze restauracji, bo kiedy otrzymujesz tak ekscentryczny opis łazienki, to cała restauracja musi stać się takim intrygującym, kolorowym ptakiem.
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Hesu, choć to młody lokal gastronomiczny na mapie Warszawy, już przyciąga miłośników dobrej kuchni i inspirujących wnętrz. Bo razem to niezaprzeczalnie pakiet, obok którego nie można przejść obojętnie. Z poleceń szefa kuchni, do spróbowania są tu koniecznie: najlepszy koreański kurczak i boczek rozpływający się w ustach.
Restauracja koreańska Hesu w Warszawie. Projekt: Aleksandra Mętlewicz i Maciej Jasina. Zdjęcie: Migdał Studio
Zobacz też:
- Oto najlepsze restauracje na świecie. Lista The World’s 50 Best Restaurants jest jak "kulinarne Oscary”
- Nowe książki kulinarne. 7 smakowitych tytułów do spróbowania
- Nowe restauracje i bary w Warszawie. Przyjemne dla oka i podniebienia
- Zjedz ramen pod czujnym okiem Godzilli. W tym lokalu nasycisz brzuch i oczy
- Boskie wnętrza, a na talerzach pyszności. Oto 8 designerskich restauracji w Polsce