Suszone pomarańcze na choinkę
Plastry suszonych pomarańczy to efektowna i, zgodna z tegorocznymi trendami na dekoracje bożonarodzeniowe, ozdoba. W tym roku liczy się autorski pomysł na dekoracje, na luzie i bez poczucia, że zeszłoroczne ozdoby koniecznie trzeba zastąpić nowymi! Właśnie tak też ubieramy w tym roku choinkę.
Suszone pomarańcze pięknie pachną, a ich zapach połączony z zapachem żywej choinki będzie nas wprowadzał w cudowną atmosferę świąt. Plasterki suszonych pomarańczy wystarczy nawlec na wstążkę lub sznurek jutowy i zawieszka na świąteczne drzewko gotowa! Dodajmy do takich ozdób zawieszki z pierników, lasek cynamonu, orzechów włoskich i kokardy ze złotej szerokiej wstążki - choinka będzie prezentować się naprawdę zjawiskowo i bardzo naturalnie!
Suszone pomarańcze, orzechy, szyszki i suszone trawy to sprawdzony przepis na zjawiskową choinkę we wciąż modnym stylu boho. Zdjęcie: Getty Images
Suszone pomarańcze do dekoracji
Gdzie jeszcze możemy wykorzystać suszone pomarańcze? Do pakowania prezentów z efektem wow! Pakujemy prezent w zwykły papier pakowy i za pomocą kleju na gorąco lub wstążki mocujemy plaster suszonej pomarańczy z zieloną gałązką lub laską cynamonu.
Plastry suszonych pomarańczy ozdobią także wianki bożonarodzeniowe lub stroiki na wigilijny stół, girlandy świąteczne i serwetki na świątecznym stole. Wymieszane z orzechami włoskimi i laskami cynamonu ułóżmy suszone pomarańcze na bambusowej misie na owoce lub włóżmy do dużego szklanego wazonu. Dorzućmy ledowe miniświatełka i kolejna oryginalna dekoracja bożonarodzeniowa jest gotowa.
Plaster suszonej pomarańczy z zieloną gałązką rozmarynu ozdobi serwety na wigilijnym stole. Zdjęcie: Getty Images
Jak suszyć pomarańcze w piekarniku?
Do suszenia wybieramy pomarańcze z cieńszą skórką. Kroimy pomarańcze w plastry na grubość palca i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Plastry pomarańczy nie powinny się ze sobą stykać. Tak przygotowane do suszenia pomarańcze wkładamy do piekarnika.
Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na temperaturę około 70-80 °C. Pomarańcze powinny się wysuszyć, a nie upiec. Pomarańcze suszone w wyższej temperaturze mogą też ściemnieć. Dobrze jest lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Pomarańcze suszymy około 2 godzin - czas suszenia zależy od tego jak bardzo są soczyste owoce. W trakcie suszenia kilka razy obracamy plastry pomarańczy.
Z suszonych pomarańczy można stworzyć proste i szybkie dekoracje na wigilijny stół. Na przykład świecznik DIY jak na zdjęciu. Po świętach plastry suszonych pomarańczy możemy wykorzystać do zimowej herbaty lub grzańca. Zdjęcie: Getty Images
Jak przechowywać suszone pomarańcze?
Plastry suszonych pomarańczy możemy przechować wraz z innymi świątecznymi ozdobami. Jeśli włożymy je do papierowej torby i tekturowego pudła wraz z innymi dekoracjami, za rok znów będą cieszyć.
Zamiast przechowywać możemy wrzucić plastry suszonych pomarańczy do zimowej rozgrzewającej herbaty lub grzańców.