Klimat południowych Włoch
Za restauracją Popolare, która znajduje się na ul. Żelaznej 58/62 stoi Karol Szafraniec i Bartosz Serdakowski Goldstein. To oni są pomysłodawcami znanych projektów gastronomicznych w Warszawie, m.in. Bocce, Paradiso czy Zachodni Brzeg. Popolare to jeden z ich najnowszych projektów.
Popolare - widok z zewnątrz. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Zaprojektowanie lokalu powierzono pracowni Sojka&Wojciechowski, znanej ze swoich realizacji gastronomicznych na terenie Warszawy. Spod ich ręki wyszły takie lokale jak: kawiarnia Waszyngton, Żona Krawca, Miłość Pragi, Bar Prasowy czy Bar Gdański.
W Popolare projektanci postawili na zabawę formą. Gruby strukturalny tynk na ścianach przywołuje wspomnienie wypalonych południowym słońcem ścian włoskich wiosek. Dodatkowo pokryty grafiką autorstwa Karoliny Lubaszko, stał się motywem przewodnim lokalu.
Ściana z grafiką Karoliny Lubaszko. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Ściana z grafiką Karoliny Lubaszko. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Zbliżenie na ścianę z grafiką Karoliny Lubaszko. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Widok na strefę barową. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Wnętrze restauracji Popolare. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Zbliżenie na strefę barową. Zdjęcie: Maja Bułkowska
- Zależało nam na uchwyceniu pogodnego, wakacyjnego nastroju, z którym nam mieszkańcom pochmurnej północy kojarzą się Włochy, stąd pastelowe, jasne kolory zastosowane w elementach wykończenia. Elementy tapicerskie, blaty stołów, meble oraz górująca nad wszystkim korona baru, zostały tak zaprojektowane i dopasowane kolorystycznie, żeby stworzyć odpowiednią atmosferę – mówi o projekcie jeden z jego autorów, Maciek Granecki z pracowni S&W.
Toaleta w Popolare. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Wnętrze restauracji Popolare. Zdjęcie: Maja Bułkowska
Popolare serwuje przede wszystkim pizzę rzymską, na cienkim i chrupiącym cieście. Długa fermentacja, minimalna ilość drożdży i wysoka hydracja gwarantują, że jest ona lżejsza i łatwiej strawna. Kluczowe w menu Popolare są również makarony, a także szeroki wybór przystawek przygotowanych zgodnie z włoskimi recepturami. Na czele kuchni Popolare stoi Michał Kaczmarczyk.