Letnie miesiące sprzyjają długim spotkaniom w dobrym towarzystwie, odkrywaniu nowych smaków i podróżom, także tym kulinarnym. Na początek tych wakacyjnych odkryć, polecamy nowe książki kulinarne.
Pasta Queen
Nadia Caterina Munno "Pasta Queen", 2024. Wydawnictwo Wielka Litera. Zdjęcie: Materiały prasowe
Przegląd nowych książek kulinarnych otwieramy tytułem „Pasta Queen”. To nie tylko zbiór przepisów na pyszne dania, ale prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Wśród wielu receptur czeka na Was ravioli z ricottą i skórką cytryny lub szpinakiem albo dynią piżmową i serem provolone. Fani gnocchi znajdą ziemniaczane kluseczki zapiekane z pomidorami, serem i bazylią; fusilli w śmietanowym sosie z brokułami, jarmużem i szpinakiem lub wegetariańską carbonarę ze smażoną cukinia, jajkiem, serem pecorino Romano i czarnym pieprzem. A jeżeli to nie wystarczy - do wypróbowania są jeszcze przepisy na gnocchetti sardi z cytryną, miętą i pistacjami lub paccheri z karczochami i pomidorami.
„Jeżeli dotąd nie znaliście Nadii Cateriny Munno czyli Pasty Queen, to znaczy, że nie wiecie nic na temat prawdziwej włoskiej kuchni” - czytamy w opisie wydawcy. Królową włoskich specjałów w mediach społecznościowych obserwuje prawie 8 milionów osób. Swoją przygodę z nagrywkami socialowymi zaczęła zaledwie 4 lata temu, szturmem zdobywając serca fanów. W międzyczasie wystąpiła w programach „Today” „The Drew Barrymore Show” oraz „Good Morning America”. Czasopisma „Entrepreneur” i „Social Media Week” uznały ją za „siłę z którą należy się liczyć w przestrzeni cyfrowej”.
Nadia Caterina Munno: „Wiele osób śledzących moje konto mówiło mi, że przywróciłam w ich kuchniach radość gotowania bądź że zainspirowałam je do omijania fast foodów i dań zamawianych na wynos, a w zamian szykowania talerza pożywnego, prostego makaronu. Inni zauważyli, że teraz spędzają więcej czasu na delektowaniu się i cieszeniu się potrawami, przestali jeść w pośpiechu i szybko odchodzić od stołu. Gdy gotujesz, wyruszasz we własną podróż, powiązaną z moją drogą, lecz zdecydowanie twoją własną. Więc na co czekasz? Zaczynajmy!”
Neapol. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni
Bartek Kieżun "Neapol. Łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni", 2024. Wydawnictwo Buchmann. Zdjęcie: Materiały prasowe
Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach, czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Wielka księga kanapek
Max Halley "Wielka księga kanapek", 2024. Wydawnictwo Buchmann. Zdjęcie: Materiały prasowe
Najlepszy istniejący przewodnik po kanapkach, dzięki któremu szybko stworzysz tę idealną! Przepyszną, domową, ale równocześnie niebanalną. Max Halley jest właścicielem niezwykłego bistro z kanapkami w Wielkiej Brytanii. Po latach pracy w najlepszych restauracjach w kraju zdał sobie sprawę, że to właśnie kanapka – największy wynalazek ludzkości – potrzebuje renesansu. Postanowił więc otworzyć własny lokal i… wymyślić kanapkę na nowo.
Wielka księga to: wariacje na temat klasycznych kanapek; pyszne sposoby na wykorzystanie resztek; kanapki na śniadanie; kanapki na obiad; kanapki na deser. Ogółem: ponad 100 przepisów pozwalających na wykonanie genialnych kanapek w domu.
Autor stworzył też ekstra przepisy na pieczywo, mięsa, ryby, nadzienia, przyprawy, marynaty i kiszonki oraz inne wspaniałe chrupiące elementy kanapek.
Fun Dining. Prosto i genialnie
Przemysław Klima "Fun Dining. Prosto i genialnie", 2024. Wydawnictwo Znak JednymSłowem. Zdjęcie: Materiały prasowe
Fun dining – tak Przemysław Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni.
Fun dining to radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości.
Fun dining to kuchnia prosta i genialna jednocześnie. Dania, które bez trudu przygotujesz w domu, a dzięki oryginalnym połączeniom składników są zupełnie wyjątkowe. To nieoczywiste dodatki, jak olej z koperku o intensywnie zielonym kolorze, warzywny jus czy drożdżowe masło. Drobne tricki, dzięki którym jedzenie staje się niezapomnianym doznaniem.
Domowy wyrób serów
Carroll Ricki "Domowy wyrób serów", 2024. Wydawnictwo RM. Zdjęcie: Materiały prasowe
Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków. Książka "Domowy wyrób serów" dokładnie opisuje składniki, wyposażenie oraz techniki wyrobu serów. Zawiera liczne przepisy na różne rodzaje serów, a także wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – pewnie stawiać pierwsze kroki.
MasterChef Nastolatki. Smacznego, ziomy
Martyna Niemiec "MasterChef Nastolatki. Smacznego, ziomy", 2024. Zdjęcie: Materiały prasowe
Książka o gotowaniu i o relacjach. Daje nam szansę na zagłębienie się w świat nastolatków. Pokazuje, jak widzą i rozumieją dążenie do celu. Jest to kulinarna odsłona wyobraźni młodych ludzi, ale również odsłona ich marzeń, nadziei i trosk.
Włoska uczta
Matteo Brunetti "Włoska uczta", 2024. Zdjęcie: Materiały prasowe
Premiera „Włoskiej uczty” autorstwa Matteo Brunetti już 5 czerwca. Chcesz nauczyć się życie smakować jak Włosi? W książce znajdziesz ponad 60 przepisów opatrzonych dodatkowymi radami szefa kuchni i filmikami instruktażowymi.
- Jestem tu po to, żeby nauczyć was gotować i żyć jak Włosi. Bo jeść lubimy przecież tak samo. Przeniosę z ziemi włoskiej na polskie stoły smaki i zapachy słonecznej Italii. Rozsmakujecie się w tradycyjnych potrawach mojej Nonny oraz pokochacie nowoczesne przepisy kuchni włoskiej. Pokażę Wam, że gotowanie to najpyszniejsza zabawa. A dzięki tej książce zobaczycie, jakie to łatwe - zapowiada Brunetti.
Znajdziecie tu przepis na makaron doskonały. Nauczycie się poprawnie robić pizzę (broń Boże z ananasem!). Zostaniecie mistrzami w przygotowywaniu tiramisu, a pistacjowy sernik wyprze raz na zawsze ten z rodzynkami. Ale też: odmienicie ser parmigiano przez wszystkie przypadki, poznacie różne rodzaje ravioli i risotto, pokochacie owoce morza i skosztujecie włoskich likierów oraz koktajli. Ta uczta składa się z siedmiu części, które możecie dowolnie ze sobą łączyć, by stworzyć niezapomnianą włoską festę.
Zobacz też:
- Tonic espresso jak zrobić. 5 dostępnych składników i 6 prostych kroków, aby cieszyć się popularnym napojem w domu
- Nowe restauracje i bary w Warszawie. Przyjemne dla oka i podniebienia
- Boskie wnętrza, a na talerzach pyszności. Oto 8 designerskich restauracji w Polsce
- Nowa restauracja w Warszawie z kuchnią śródziemnomorską i Bliskiego Wschodu. Poznaj Terrę
- Zjedz ramen pod czujnym okiem Godzilli. W tym lokalu nasycisz brzuch i oczy
- Jak gotować szybko i pysznie? Tajemnicę zdradza Mateusz Gessler