Wyczekiwana lista The World’s 50 Best Restaurants 2024, sponsorowana przez S.Pellegrino & Acqua Panna, została ogłoszona podczas gali w Las Vegas. Wydarzenie zgromadziło najlepszych szefów kuchni, restauratorów i ikony branży hotelarskiej z całego świata.
Tegoroczna, 22. edycja rankingu obejmuje restauracje z 26 krajów z 5 kontynentów. Na liście nie zabrakło też 8 ekscytujących zupełnie nowych adresów na światowej mapie kulinarnej. Eksperci, którzy kreują coroczne zestawienia, nie mogą mieć żadnych powiązań biznesowych z restauracją, na którą głosują. Każdy z nich musiał też posilić się we wskazanej przez siebie restauracji przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy.
Która restauracja została okrzyknięta Najlepszą Restauracją na świecie 2024? Przedstawiamy laureata rankingu i restauracje, które znalazły się na podium.
Disfrutar w Barcelonie
Już w minionym roku hiszpańska restauracja Disfrutar uplasowała się na 2. miejscu w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. W tym roku to już niekwestionowany lider zestawienia.
Szefowie kuchni Disfrutar to Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Słynni kucharze w tym roku mają sporo powodów do świętowania. Ich restauracja obchodzi swoje 10-lecie, a do tego mogą pochwalić się tytułem już nie tylko Najlepszej Restauracji w Europie 2024, ale i na świecie.
Restauracja Disfrutar w Barcelonie. Zdjęcie: Materiały prasowe, www.disfrutarbarcelona.com
Kucharze poznali się w legendarnej restauracji El Bulli, gdzie zdobywali doświadczenie pod okiem mistrza Ferrana Adrià. W 2014 roku postanowili otworzyć własną restaurację – Disfrutar, co z hiszpańskiego oznacza "cieszyć się".
Jak przekonują twórcy rankingu, wizyta w Disfrutar to nie tylko posiłek, ale również niezwykłe doświadczenie zmysłowe. Restauracja słynie z wyjątkowej atmosfery i bez względu na wybrane menu, jedno jest pewne: czeka Cię tu niezapomniane przeżycie kulinarne.
W restauracji dostępne są dwie karty menu (klasyczna i festiwalowa) składające się z 30 dań.
W menu klasycznym można znaleźć dania takie jak kałamarnica w stylu tajskim z wielosferycznym kokosem oraz spaghetti z kombu, migdałami i winogronami. Natomiast w opcji festiwalowej znajduje się m.in. słynny pączek Panchino wypełniony kawiorem oraz genialna mrożona kanapka z gazpacho.
Asador Etxebarri
Asador Etxebarri regularnie zajmuje wysokie pozycje w rankingu The World`s 50 Best Restaurants i tylko raz od 2009 roku restauracja nie znalazła się na tej prestiżowej liście.
Asador Etxebarri to magiczne miejsce, położone w spokojnej baskijskiej wiosce, otoczonej górami i bujną zielenią. Restauracja przyciąga smakoszy z całego świata, którzy przyjeżdżają tu, aby spróbować niezwykłych dań stworzonych przez szefa kuchni Victora Arguinzoniza.
Filozofia serwowanych tu posiłków skupiona jest na naturalnych smakach i priorytetowo traktuje składniki, zarówno w menu à la carte, jak i w 14-daniowym menu degustacyjnym.
Wizyta w Asador Etxebarri to niezapomniane przeżycie kulinarne, gdzie każde danie jest hołdem dla naturalnych smaków i doskonałych technik grillowania. Urokliwe otoczenie oraz wyjątkowe podejście do gotowania sprawiają, że jest to miejsce, które każdy miłośnik dobrej kuchni powinien odwiedzić.
Popisowe dania w Asador Etxebarri?
Anchois na tostach: Prosty, ale wyrafinowany smak, gdzie jakość składników odgrywa główną rolę.
Soczysta czerwona krewetka z Palamós: Grillowana do perfekcji, przy tym zachowująca delikatność i intensywność smaku.
Lody mleczne z burakiem: Zaskakujące połączenie, które podsumowuje posiłek w Asador Etxebarri w niepowtarzalny sposób.
Table by Bruno Verjus w Paryżu
Restauracja Table zdobyła uznanie nie tylko za serwowane tu niesamowite potrawy, ale także za przyjazną obsługę i wspaniałe wino. W 2023 roku restauracja po raz pierwszy znalazła się na liście The World’s 50 Best Restaurants, od razu trafiając do pierwszej dziesiątki zestawienia, a w 2024 roku zamyka już podium zwycięzców.
Table (wymawiane po francusku) to miejsce, które zachwyca swoim unikalnym designem oraz otwartą kuchnią. Restauracja charakteryzuje się długim kontuarem w kształcie fali, który tworzy prywatne zakątki dla gości. Dzięki otwartej kuchni, goście mogą śledzić każdy ruch szefa kuchni i podziwiać proces powstawania wykwintnych potraw.
W popisowym menu Table znajdziemy:
Colours of the Day: Codziennie zmieniające się danie, które prezentuje sezonowe zioła i warzywa.
Szparagi poached z wodorostami: Duże, zielone szparagi gotowane na parze z dodatkiem morskich wodorostów.
Homar z groszkiem cukrowym: Przygotowany z dodatkiem groszku cukrowego, pokrzywy i remulady kaparowej.
10 najlepszych restauracji na świecie
- Disfrutar, Barcelona (Hiszpania)
- Asador Etxebarri, Atxondo (Kraj Basków)
- Table by Bruno Verjus, Paryż (Francja)
- Diverxo, Madryt (Hiszpania)
- Maido, Lima (Peru)
- Atomix, Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
- Quintonil, Meksyk (Meksyk)
- Alchemist, Kopenhaga (Dania)
- Gaggan, Bangkok (Tajlandia)
- Don Julio, Buenos Aires (Argentyna)
Zobacz też:
- Nowe książki kulinarne. 7 smakowitych tytułów do spróbowania
- Nowe restauracje i bary w Warszawie. Przyjemne dla oka i podniebienia
- Boskie wnętrza, a na talerzach pyszności. Oto 8 designerskich restauracji w Polsce
- Nowa restauracja w Warszawie z kuchnią śródziemnomorską i Bliskiego Wschodu. Poznaj Terrę
- Zjedz ramen pod czujnym okiem Godzilli. W tym lokalu nasycisz brzuch i oczy