Wyjątkowa pizza z szampanem w Le Bristol Paris

To pomysł na niezwykłe przeżycie kulinarne w Paryżu – ta pizza jest sygnowana przez słynnego szefa kuchni, podawana na tarasie Le Bristol Paris i serwowana z szampanem KRUG.

Wyjątkowa pizza z szampanem w Le Bristol Paris

Malowniczy Le Jardin Français w hotelu Le Bristol Paris. Zdjęcie: Vincent Leroux.

Letni czas

Od połowy czerwca do końca września można odwiedzić Le Jardin Français w hotelu Le Bristol Paris. W tej oazie zieleni hotel prezentuje sezonową letnią kuchnię pop-up ze specjalnym piecem do pizzy we współpracy z Maison KRUG. Le Jardin Français to miejsce wytchnienia od zgiełku miasta choć znajduje się przy prestiżowej ulicy Rue du Faubourg Saint-Honoré. Le Jardin Français urządzony jest ze smakiem, a goście mogą tu celebrować posiłek i popijać szampana przy jednym ze stolików lub przy barze. 

pizza hotel le bristol paris menu KRUGMistrz – szef kuchni Arnaud Faye. Zdjęcie: serwis prasowy.

pizza hotel le bristol paris menu KRUGZdjęcie: serwis prasowy.

pizza hotel le bristol paris menu KRUGZdjęcie: serwis prasowy.

pizza hotel le bristol paris menu KRUGZdjęcie: serwis prasowy.

Menu jest letnie, pełne wyszukanych sezonowych smaków i włoskich dodatków. Za jego koncepcją stoi mistrz kuchni Arnaud Faye. To uznana osobowość francuskiej kuchni – Faye ma wielkie doświadczenie oraz gwiazdki Michelin, które zdobywał na rożnych etapach swojej kariery. W 2019 roku otrzymał też tytuł Meilleur Ouvrier de France, czyli jedno z najwyższych wyróżnień we francuskim rzemiośle. Do zespołu Le Bristol Paris dołączył w 2024 roku jako szef kuchni. 

pizza hotel le bristol paris menu KRUGMistrz – szef kuchni Arnaud Faye. Zdjęcie: serwis prasowy.

pizza hotel le bristol paris menu KRUGZdjęcie: serwis prasowy.

Włoska pizza i francuski szampan 

W Le Jardin Français będzie można cieszyć podniebienie przygotowaną z najlepszych składników pizzą i włoskimi deserami, do których serwowany będzie doskonały szampan Maison KRUG. 

Ta marka szampana ma długą historię. Została założona w Reims w 1843 roku przez wizjonera i nonkonformistę Josepha Kruga, który skupił się na zachowaniu unikalnego charakteru każdej indywidualnej działki winnicy i zbudował obszerną bibliotekę win rezerwowych obejmujących wiele roczników - co pozwoliło mu zrealizować swoją wizję. Zerwał z tradycyjnym pojęciem rocznika i stworzył zupełnie nowy sposób myślenia o szampanie. Każdego roku podejście to daje początek prestiżowym cuvées, które odzwierciedlają pełne bogactwo i różnorodność regionu Szampanii. Menu Le Jardin Français jest serwowane w harmonijnym połączeniu z KRUG Grande Cuvée i KRUG Rosé.

 

pizza hotel le bristol paris menu KRUGPizza MISTER GREEN. Zdjęcie: serwis prasowy.

Zainspiruj się kuchnią mistrza 

Oto przepis na pizzę MISTER GREEN, którą najlepiej serwować z szampanem KRUG Grande Cuvée

Ciasto na pizzę

1 kg mąki do pizzy (typ 00)
600 g wody podgrzanej do 75°C
30 g oliwy z oliwek
23 g soli
3 g świeże drożdże 

Składniki 

300 g cukini
30 g dymki
30 g szpinaku baby
4 zielone szparagi
20 g zielonego groszku
50 g cukini trombetta
70 g stracciatelli, czyli kremowego środka buratty
liście gorczycy purpurowej, do smaku
oliwa z oliwek, do smaku
sól
papryczka chilli
1 cytryna bio

Ciasto na pizzę należy je przygotować 48 godzin wcześniej. Drożdże rozkrusz, a następnie połącz z mąką i wodą. Wyrabiaj przez pięć minut w robicie do ciasta. Dodaj sól, wyrabiaj przez 3 minuty na średnich obrotach, później powoli dodawaj oliwę z oliwek i wyrabiaj przez kolejne 2 minuty. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Uformuj kulki o wadze 200 g, umieść je w szczelnym pojemniku i przechowaj w lodówce przez 48 godzin. Wyjmij godzinę przed użyciem i rozciągnij ręcznie.

Przygotowanie składników: uduś cukinię i cebulę pod przykrywką, a następnie zmiksuj ze szpinakiem. Szybko ostudź i odstaw na bok. Ugotuj szparagi i pokrój je. Podsmaż cukinię trompette na oliwie z oliwek, dopraw solą i papryczką chilli. Odłóż na bok kilka surowych groszków.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozciągnij ciasto ręcznie, posmaruj purée z cukinii i piecz. W międzyczasie delikatnie duś zielone warzywa ze skórką z cytryny.

Po wyjęciu z piekarnika ułóż warzywa, dodaj stracciatellę, liście musztardy purpurowej i skrop oliwą z oliwek.

 

Czytaj więcej