Tradycyjna polska kuchnia zachwyca w Paryżu!

Czy polska kuchnia może odnieść sukces w Paryżu? Tak, jeśli stoi za nią wybitny szef. Zobacz jak wyglądają tradycyjne polskie dania w najbardziej wyrafinowanej wersji. My jesteśmy zachwyceni! Ciekawe, czy zaskoczy was nazwa tej polskiej restauracji. 

Autor Maja Handke

Zdjęcia Zdjęcia: Géraldine Martens
Tradycyjna polska kuchnia zachwyca w Paryżu!

Fotogeniczne i smaczne dania serwowane w restauracji Matka

Jak u mamy, ale z twistem

Komu świetne smaki z dzieciństwa nie kojarzą się z domem? Restauracja założona w Paryżu przez szefa kuchni Piotra Korzenia nazywa się Matka – nie mama, bo to słowo międzynarodowe, ale właśnie „matka”, by podkreślić polskie korzenie tego słowa.

Zdobywający coraz większe uznanie punkt na kulinarnej mapie Paryża mieści się na styku Trzeciej i Czwartej dzielnicy przy ulicy Quincampoix bardzo blisko Centre Pompidou.

Piotr Korzeń

Założyciel restauracji Matka Piotr Korzeń. Zdjęcie: Géraldine Martens

wnętrze restauracji

Autorką projektu wnętrz Matki jest Aurélia Chalier. Zdjęcie: Géraldine Martens

meble krzsla

Naturalne materiały wykończeniowe, dużo drewna, plecionka – tego nie zabrakło w wnętrzu Matki. Zdjęcie: Géraldine Martens

Mistrza droga do smaków

Zanim Piotr Korzeń założył własną restaurację pracował w wielu uznanych miejscach we Francji, a zaczynał w znanej krakowskiej Farinie. Restauracja Matka przyjęła pierwszych gości w tym roku, a szef założył, że przekona Francuzów do nowoczesnej wersji bogatej polskiej kuchni w bezpretensjonalnym, ale ciepłym wnętrzu z charakterystycznymi elementami polskiej ceramiki i tkanin. Tworząc menu Piotr Korzeń czerpał ze swoich francuskich doświadczeń, ale postawił na polskie smaki i wspomnienia z dzieciństwa – zaczynając od śledzia, wędzonego pstrąga z gryczanymi blinami i oczywiście chłodniku z mocno zaznaczonym aromatem koperku.

gołąbki danie

Gołąbek z jagnięciną. Zdjęcie: Géraldine Martens

sledz danie

Śledź – typowy polski smak w bardzo wyszykanej odsłonie. Zdjęcie: Géraldine Martens

Gołąbki, makowiec i sernik

Paryscy klienci restauracji znajdą w menu te tradycyjne polskie dania, ale podane w niezwykle przemyślany sposób i z pewnymi modyfikacjami w przepisach. Gołąbki w wydaniu Piotra Korzenia mają w swoim farszu jagnięcinę – to ukłon w stronę francuską, bo w domowej wersji polskiej używa się innych rodzajów mięsa mielonego. A jak wyglądają na talerzu? Tworzą wyjątkową, wyrafinowaną kompozycję. Nie mogło zabraknąć pierogów – tych, które znamy i kochamy – z białym serem i cebulką. O ile sama kuchnia w Matce ma polską proweniencję, to same składniki już nie – te pochodzą od lokalnych dostawców, bo to ważny atut restauracji stawiającej na jakość.

restauracja drzwi drewniane

Za tymi drzwiami czeka na gości ekipa restauracji Matka. Zdjęcie: Géraldine Martens

 

Czytaj więcej