Nowoczesna stodoła na obrzeżach Gdyni. Podziały geometryczne definiują układ funkcjonalny domu

Nowoczesna stodoła na obrzeżach Gdyni to dom dla trzyosobowej rodziny wraz z energetycznym terierem. Właściciele domu nie tylko tu mieszkają, ale przede wszystkim, jak sami twierdzą, regenerują siły. Zapewnia to bliskość natury i spokój, które daje wnętrze zaprojektowane przez Paulinę Góźdź i Agatę Pawletko z Pracowni Projektowej F-STUDIO.

ZdjęciaINKADR Natalia Kaczmarek

Dom stodoła ma powierzchnię 130 m2, powierzchnia projektowana 80 m2. Wnętrze zostało zaprojektowane przez Paulinę Góźdź i Agatę Pawletko z Pracowni Projektowej F-STUDIO. Zdjęcie: INKADR Natalia Kaczmarek

Dom stodoła

Dom ma powierzchnię 130 m2. Architektki, Paulina Góźdź i Agata Pawletko z Pracowni Projektowej F-STUDIO, otrzymały zadanie zaprojektowania części tego domu o powierzchni 80 m2. Projekt obejmował wiatrołap, część otwartą tj. salon z aneksem kuchennym, komunikację oraz dwie łazienki – męską, dla męża i syna inwestorki, oraz kobiecą łazienkę z namiastką spa.

Układ funkcjonalny domu architektki zaznaczyły podziałami geometrycznymi. Geometria jest widoczna na podłogach oraz ścianach w odważnych zestawieniach, ale jednocześnie naturalnej kolorystyce.

dom stodoła na obrzezach gdyni

Czarna kuchnia z wyspą kuchenną, która jest sercem domu. Zdjęcie: INKADR Natalia Kaczmarek

Czarna kuchnia i salon w drewnie

W części salonu z aneksem kuchennym zaprojektowano duże przeszklenia oraz wysoki sufit, które są niezwykle charakterystyczne dla tej przestrzeni. Ilość dziennego światła oraz open space podkreślony wysokością sufitu powoduje, że czujemy się tam bardzo komfortowo i możemy „złapać oddech”.

dom stodola na obzerzach gdyni

Duże przeszklenia zapewniają dostęp światła naturalnego. Na zdjęciu: stolik kawowy Un`common. Zdjęcie: INKADR Natalia Kaczmarek

Widoczny podział materiałów na ścianie szczytowej, celowo nie został umieszczony w osi ścian – zdeterminował to układ funkcjonalny, gdzie priorytetem było umiejscowienie sporej wyspy kuchennej, która jest sercem domu.

Wyrazista czarna kuchnia została połączona z szampańskim akcentem w perłowej odsłonie i jest idealnym tłem dla wyspy kuchennej. Wyspa obłożona jest spiekiem kwarcowym w odważnym i eleganckim wzorze Khalo firmy Cosentino.

dom stodola na obzerzach gdyni

Konsola Vitamina D, na konsoli grafika Aleksandry Morawiak. Stolik kawowy Un`common. Zdjęcie: INKADR Natalia Kaczmarek

Męska łazienka

Łazienka „męska”, miała być ciemna i minimalistyczna. Miała też być spójna z pozostałą częścią domu. Wyraźny podział kafli na podłodze, jak również podział sufitu, to więc nawiązanie do wiatrołapu.

dom stodola gdynia

W męskiej łazience, podobnie jak w całym domu, wykorzystano czerń połączoną z drewnem. Zdjęcie: INKADR Natalia Kaczmarek

Łazienka spa

Właścicielka domu chciała, aby jej łazienka była miejscem wyjątkowym. Wspólnie z architektkami zdecydowały, że ma prawo być inne niż pozostała część projektowanej przestrzeni. Wspólnym elementem jest czerń, która łączy kobiecą łazienkę z pozostała częścią domu. Wyróżnia ją natomiast mnóstwo kobiecych zestawień kolorystycznych – pudrowy róż z delikatną szarością oraz romantyczna, kwiecista tapeta.

dom stodola gdynia

Kobieca łazienka ze strefą spa. Zdjęcie: INKADR Natalia Kaczmarek

Czytaj więcej