Tymianek – odmiany
Tymianek to roślina, która pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Razem z rozmarynem, bazylią, cząbrem, oregano i majerankiem tworzy bardzo popularną mieszankę ziół prowansalskich.
Naukowcy szacują, że odmian tymianku jest ponad 100 i rosną w różnych częściach świata. W Polsce najczęściej można spotkać się z dwiema odmianami: tymiankiem pospolitym i tymiankiem cytrynowym.
Tymianek pospolity, czyli macierzanka dorasta do ok. 30 cm wysokości. Ma liczne rozgałęzienia i drobne listki. Tymianek pospolity często używany jest w kuchni jako susz – warto wspomnieć, że suszone gałązki tymianku mają bardziej intensywny zapach niż świeże. Macierzanka zakwita pod koniec maja, obsypując się drobnymi, różowofioletowymi kwiatami i przekwita z końcem czerwca.
Tymianek cytrynowy charakteryzuje się intensywnie cytrynowym zapachem. Co ciekawe, jego kwiaty o zielonożółtym kolorze są miododajne, dlatego przyciągają do siebie pszczoły. Tymianek cytrynowy, podobnie jak pospolity dorasta do wysokości ok. 30 cm.
Tymianek – przyprawa i zioło
Tymianek to przyprawa, którą ze względu na aromat, chętnie wykorzystuje się do potraw mięsnych. Świeży i orzeźwiający zapach macierzanki równoważy ciężkie, tłuste mięsiwa i sosy. Tymianek idealnie nadaje się również do potraw kuchni włoskiej i francuskiej, a także dań ze świeżych warzyw.
Macierzanka jest również wykorzystywana w ziołolecznictwie. Używa się jej do leczenia dolegliwości związanych z układem trawiennym. Tymianek znany jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych – doskonale radzi sobie z problemami jelitowymi, a także w infekcjach jamy ustnej czy gardła.
Tymianek – uprawa w ogrodzie i na balkonie
Tymianek możemy uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na balkonie. Roślina nie jest trudna w uprawie, wystarczy, że zapewnimy jej odpowiednie warunki, a odwdzięczy się nam obfitym i zdrowym wzrostem.
Uprawę tymianku należy rozpocząć od wyboru stanowiska. Ponieważ roślina pochodzi z ciepłego klimatu, będzie czuła się najlepiej w ciepłym i słonecznym miejscu, np. balkonie południowym. Warto zadbać, by stanowisko dla tymianku był osłonięte od wiatru. Jeśli uprawiamy tymianek w ogrodzie, koniecznym jest, by okryć go na zimę, ponieważ roślina źle znosi silne mrozy. Hodowany w doniczce wystarczy na zimę wnieść do domu.
Tymianek preferuje ziemię żyzną, przepuszczalną, lekko piaszczystą. Tymianek pospolity najlepiej czuje się w glebie o odczynie lekko zasadowym. Natomiast tymianek cytrusowy lubi lekko kwaśne podłoże.
Tymianek dobrze znosi okazjonalne przesuszenie, natomiast jeśli go przelejemy, może zacząć gnić. Roślinę dużo łatwiej uratować w przypadku przesuszenia niż podlania, dlatego warto nie przesadzać z nawadnianiem tymianku. Podlewając tymianek, należy unikać lania wody bezpośrednio na liście, ponieważ może to doprowadzić do ich gnicia. Tymianek podlewamy regularnie, ale oszczędnie.
Tymianek w doniczce. Zdjęcie: Pexels