Przekąska na upał? Beata Śniechowska odpowiada: pomidor. I do kulinarnej zabawy zaprasza kwiaty cukinii

Zapytana o przysmak, który z powodzeniem serwować można w upalne dni, Beata Śniechowska nie mogła odpowiedzieć inaczej niż pomidor. Topowa szefowa kuchni we wrocławskich restauracjach: Młoda Polska i BABA, a także zwyciężczyni II edycji programu MasterChef, o pomidorach napisała nawet książkę, a w niej król pomidor prezentowany jest w ponad stu przepisach. Jeden z nich przed Wami - oto faszerowane kwiaty cukinii z tartymi pomidorami. Uwaga, bo to przepis, który wypróbowany raz, zagości w menu na stałe. Dodajmy jeszcze, że receptura przewiduje niemoralnie duże ilości oliwy.

Przekąska na upał? Beata Śniechowska odpowiada: pomidor. I do kulinarnej zabawy zaprasza kwiaty cukinii

Beata Śniechowska jest szefową kuchni w dwóch wrocławskich restauracjach. Na Instagramie swoimi przepisami dzieli się w cyklu "Chodź zrobimy". Zdjęcie: Małgosia Minta

Znana blogerka kulinarna Zofia Cudny czytelnikom AD na upalne popołudnie zaproponowała autorską (znakomitą!) wersję młodych ziemniaków z gzikiem innym, od tego, który już znamy. 

W to lato, jedno z najgorętszych w historii, ze specjalnym menu na upalne dni przychodzi do nas także Beata Śniechowska. Autorka książki kulinarnej „Pomidor”, spośród ponad stu przepisów, wybrała dla nas taki, który jest jej szczególnie bliski. Łączy w nim swoją fascynację pomidorem i wielką słabość do cukinii. 

Beata Śniechowska, kadr z książki "Pomidor". Zdjęcie: Małgosia Minta, wykonane dzięki uprzejmości Natalii z Jedzeniogród

- Co kocham bardziej? Pomidory czy kwiaty cukinii ? Są tak krótko i trzeba się trochę postarać, aby je dostać. Nagroda jest nie do opisania – świeże, jędrne i sprężyste młode cukinie z delikatnym kwiatem. Można je jeść na wiele sposobów. Lubię je krótko grillowane na rozgrzanym ogniu, w formie carpaccio z burratą i niemoralnie dużą ilością oliwy, a także wypełnione po brzegi ricottą i smażone w tempurze na głębokim tłuszczu. Takie kwiaty cukinii serwuję na świeżo startych pomidorach z oliwą. To się nazywa piękne jedzenie - mówi Beata Śniechowska, która samym opisem potrawy sprawia, że czujemy się głodni. A kiedy na swoim Instragmie publikuje przepisy z kultowym już dopiskiem "chodź zrobimy" - to po prostu trzeba iść i zrobić.

Oto przepis z książki „Pomidor”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak. 

Beata Śniechowska i jej przepis na faszerowane kwiaty cukinii z tartymi pomidorami

Przepis na faszerowane kwiaty cukinii z tartymi pomidorami z książki Beaty Śniechowskiej "Pomidor", Wydawnictwo Znak. Zdjęcie: Małgosia Minta

Składniki, 4 porcje

Tarte pomidory:

  • 4 duże, żółte pomidory np. Jantar, Ożarowski, Be Orange lub inne, ulubione
  • 2 łyżki (20 g) oliwy extra virgin
  • 1 łyżka (8 g) soku z cytryny
  •  ½ ząbka czosnku
  • sól morska
  • chili d`espelette (lub inne)

Kwiaty cukinii:

  • 8-12 młodych cukinii z kwiatami
  • 200 g ricotty
  • 30 g parmezanu (startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 suszone pomidory, odcedzone z oliwy, drobno posiekane
  • 10 listków mięty
  • zest z cytryny
  • sól morska, młotkowany, czarny pieprz

Ciasto:

  • ok. 80 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 g soli
  • 1 małe jajko
  • ok. 220 g bardzo zimnej wody (można użyć gazowanej)
  • olej roślinny do smażenia

PSSSSTTTT… możesz wykorzystać składniki na ciasto do smażenia cukinii lub kupić gotową mieszankę do przyrządzenia tempury.

Rozetnij na pół żółte pomidory, zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do miski. Do startych pomidorów dodaj drobno posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz chili. Odłóż do lodówki.

Ricottę przełóż do miski, dodaj parmezan, zest z cytryny, posiekane listki mięty i suszone pomidory. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Ricottę przełóż do rękawa cukierniczego. Z kwiatów cukinii ostrożnie usuń pręciki. Kwiaty wypełnij farszem, odłóż do lodówki.

Do miski wlej bardzo zimną wodę, dodaj jajko, mąkę, skrobię i sól. Wymieszaj do połączenia składników. Cukinie zanurzaj w cieście i smaż na głębokim, rozgrzanym (ok. 180 st C) oleju na beżowy kolor. Usmażone cukinie dopraw solą. Serwuj od razu na półmisku z tartymi pomidorami. 

Przepis z książki Beaty Śniechowskiej "Pomidor", Wydawnictwo Znak. Zdjęcie: Małgosia Minta

Przepis z książki Beaty Śniechowskiej "Pomidor", Wydawnictwo Znak. Zdjęcie: Małgosia Minta

Zobacz też:

Czytaj więcej