Zmiana preferencji w wyborze rodzaju kuchni zapewne wynika z ewolucji naszych potrzeb i stylu życia. Wydzielenie kuchni umożliwia oddzielenie strefy przygotowywania posiłków od reszty domu. Pozwala też na jej zamknięcie i nieprzejmowanie się chwilowym bałaganem. Przy pracy zdalnej i hybrydowej, dom służy nie tylko do relaksu i odpoczynku. Zamknięta kuchnia w takiej sytuacji pozwala na lepszą organizację domowego życia.
Nie oznacza to jednak, że kuchnie otwarte idą w zapomnienie. Po pierwsze, mają wiele zalet. Jak chociażby to, że wnętrze jest bardziej przestronne, sprzyjają też wspólnemu spędzaniu czasu. Po drugie, jak zgodnie twierdzą wszystkie architektki, decyzja o rodzaju kuchni zależy przede wszystkim od projektowanego wnętrza i stylu życia właścicieli.
Kuchnia zaprojektowana przez studio bo/sko. Zdjęcie: Hanna Połczyńska | kroniki
Kinga Baumann, Atelier Baumann: "obserwujemy zmęczenie przestrzenią otwartą"
Styl kuchni zależy przede wszystkim od wnętrza, które projektujemy. W zabytkowych kamienicach zazwyczaj kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem. Standard tamtych czasów wymuszał również odpowiednie zachowanie, jak, chociażby jedzenie posiłków w jadalni. A więc, w przypadku tkanki zabytkowej, staram się ten styl zachować.
Jeśli projektuję wnętrze nowoczesne, na dużej przestrzeni, a do tego właściciele mają aktywny styl życia, który wiąże się z koniecznością wykonywania wielu zadań jednocześnie, wnętrze musi pasować do tego sposobu funkcjonowania. Powstaje więc multifunkcjonalny projekt, w którym kuchnia jest sercem domu, a gotowanie - przygodą. I to właśnie styl życia przy wyborze: otwarta czy zamknięta, ma największe znaczenie.
Warto podkreślić, że kuchnia otwarta narzuca ogromną dyscyplinę i wymaga bardzo dobrych rozwiązań technologicznych: jak np., ciche sprzęty czy wyjątkowo skuteczna wentylacja.
Muszę przyznać, że można zaobserwować zmęczenie przestrzenią otwartą. Coraz częstszym rozwiązaniem są kuchnie półotwarte. W takich kuchniach dalej pozostajemy w towarzystwie rodziny i przyjaciół, ale kuchnia jest projektowana tak, aby nie skupiać uwagi gości. To rozwiązanie łączy zalety obu koncepcji, oferując zarówno funkcjonalność, jak i estetykę.
Kuchnia projektu Kingi Baumann, Atelier Baumann. Zdjęcie: Nate Cook
Kuchnia projektu Kingi Baumann, Atelier Baumann. Zdjęcie: Nate Cook
Joanna Krawczyk, TRUE.INTERIORS: "oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy"
Nie obserwuję wyraźnego trendu w jedną czy drugą stronę. Myślę, że wybór zależy od osobistych preferencji inwestorów, ich trybu życia, składu rodziny oraz, co równie ważne, od możliwości zastanej przestrzeni. W mojej praktyce dbam o to, aby klienci wsłuchali się w swoje potrzeby, a następnie wspólnie szukamy na nie odpowiedzi.
Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. W kuchni otwartej kluczowe jest, aby była spójna z przestrzenią, na którą jest otwarta, czyli najczęściej z salonem lub jadalnią. Te pomieszczenia stanowią wtedy jedną całość. Na pewno w takiej kuchni trzeba bardziej dbać o porządek, ponieważ jest bardziej eksponowana. Otwarta kuchnia staje się centrum życia rodzinnego, co nie każdemu może odpowiadać. Jednak w mniejszych mieszkaniach, łącząc kuchnię z salonem, zyskujemy więcej przestrzeni.
W oddzielnych pomieszczeniach łatwiej o większy spokój. Jeśli kuchnia jest oddzielona od salonu, warto, aby miała miejsce do spożywania posiłków. Kuchnie otwarte są z nami już od dłuższego czasu, co pozwoliło nam ocenić, czy taka aranżacja pasuje do naszego trybu życia.
Kuchnia z jadalnią projektu Joanny Krawczyk, TRUE.INTERIORS. Zdjęcie: ONI Studio
Projekt kuchni studio bo/sko. Zdjęcie: Hanna Połczyńska | kroniki
Mieszkanie w Gdańsku. Projekt: studio bo/sko. Zdjęcie: Hanna Połczyńska | kroniki
Daria Bolewicka, Daria Skoczylas-Woźniak, studio bo/sko: "preferencje klientów rozkładają się mniej więcej po równo"
Nie można jednoznacznie wskazać dominującego trendu w zakresie projektowania kuchni. W naszych realizacjach i projektach obserwujemy, że preferencje klientów rozkładają się mniej więcej po równo między kuchnie otwarte a zamknięte. Izolacja akustyczna i zapachowa, a także potrzeba ukrycia codziennego rozgardiaszu to częste argumenty przemawiające za wyborem kuchni jako osobnego pomieszczenia. Należy jednak zauważyć, że takie decyzje są często ograniczane przez układ deweloperski mieszkań. Dla nas nie do pomyślenia jest projektowanie kuchni bez okna.
W przypadku domów jednorodzinnych oraz mieszkań w kamienicach częściej spotykamy się z preferencją na kuchnię oddzielną. W takich sytuacjach często rekomendujemy rezygnację z drzwi, aby otworzyć przestrzeń i stworzyć płynne przejście między pomieszczeniami, co sprzyja integracji mieszkańców i wprowadza większe poczucie przestronności.
Kuchnia projektu Anna Maj Interiors. Zdjęcie: Anna Maj Interiors
Anna Maj, Anna Maj Interiors: "kuchnie wydzielone wracają do łask"
Wszystko zależy od typu inwestycji, układu architektonicznego oraz preferencji klientów. Zwykle inwestorzy już na etapie projektu architektonicznego domu albo wyboru konkretnego układu mieszkania wiedzą, czy chcą mieć kuchnię zintegrowaną z salonem, czy wydzieloną. Niewiele się później zmienia w tej kwestii.
Potwierdzam, że kuchnie wydzielone, które jeszcze kilka lat temu były ogromną rzadkością, powoli wracają do łask. Inwestorzy wybierają je, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się zapachów w domu oraz ułatwić utrzymanie czystości.
Z kolei klienci, którzy prowadzą bardziej rodzinne czy towarzyskie życie i chcą mieć oko na wszystko, co dzieje się dookoła, wybierają kuchnie otwarte, często z wyspą. Wymaga to jednak zastosowania odpowiednich rozwiązań technicznych. Jednym z nich, które często wykorzystuję w swoich projektach, jest system hawa. To system frontów kuchennych przesuwnych i chowanych w korpus, który w zależności od potrzeb umożliwia szybkie odseparowanie wybranych segmentów kuchennych od reszty pomieszczenia. Niezależnie od tego, czy kuchnia stanowi osobne pomieszczenie, czy jest zintegrowana z resztą domu, musi być ergonomiczna i funkcjonalna. Powinna wykorzystywać trwałe i wysokiej jakości materiały oraz sprzęty i systemy o zaawansowanej technologii, które poprawiają komfort użytkowania. Bardzo ważnym aspektem w przypadku kuchni otwartej jest estetyka. Z uwagi na fakt, iż jest częścią większej przestrzeni, nie powinna zakłócać całościowego odbioru wnętrza.
Ukryta kuchnia, projekt Anna Maj Interiors. Zdjęcie: Przemek Kuciński
Podsumowując, nie możemy mówić o trendzie na kuchnie otwarte czy zamknięte. Wybór zależy od wielu czynników, takich jak typ inwestycji, układ architektoniczny, oraz indywidualne preferencje i styl życia inwestorów. Kuchnie otwarte zapewniają integrację przestrzeni, lepszą komunikację i wielofunkcyjność, co sprawia, że są popularne wśród osób prowadzących rodzinne i towarzyskie życie. Wymagają jednak dobrej organizacji i odpowiednich rozwiązań technologicznych, aby były estetyczne i funkcjonalne.
Z drugiej strony, kuchnie zamknięte, choć były rzadkością jeszcze kilka lat temu, powoli wracają do łask. Gwarantują izolację akustyczną i zapachową oraz ułatwiają utrzymanie porządku. Szczególnie sprawdzają się w mieszkaniach w zabytkowych kamienicach. Architekci często rekomendują tu rezygnację z drzwi, aby stworzyć płynne przejście między pomieszczeniami.
Kuchnia projektu studio bo/sko. Zdjęcie: Jakub Nanowski
Zobacz także:
- Takie płytki do łazienki i kuchni będą najmodniejsze!
- 11 najważniejszych trendów podpatrzonych na Salone del Mobile 2024
- 10 najpiękniejszych zastaw stołowych
- Beżowy salon mdły i nudny? O neutralnym beżu, który coraz częściej wzbudza kontrowersje