Wiśniowy Nocturne w Café Bristol
W dniach 2-23 października odbędzie się XIX Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina. Na trzy tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać polonezami, nokturnami, i mazurkami genialnego kompozytora w wykonaniu największych pianistów z Polski i ze świata. W tym roku w smakowaniu muzyki Chopina pomogą nie tylko pełne emocji koncerty, ale również wyjątkowy deser stworzony przez zespół cukierników warszawskiego Hotelu Bristol.
Wiśniowy Nocturne. Zdjęcie: Hotel Bristol
Wiśniowy Nocturne to kulinarna interpretacja emocji ukrytych w nokturnach polskiego kompozytora. Inspirowany drogą Chopina od rodzinnego Mazowsza po paryskie salony, łączy smaki bliskie sercu kompozytora z elegancją współczesnej sztuki cukierniczej. Deser chopinowski to autorska kreacja cukierników Hotelu Bristol: Izabelli Birek, Grzegorza Walickiego i Sebastiana Leszczyńskiego. Wiśniowy Nocturne powstał w ramach projektu Warszawskiej Organizacji Turystycznej towarzyszącego tegorocznej edycji Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina – by w słodkiej formie oddać hołd dziedzictwu artysty.
Wiśniowy Nocturne. Zdjęcie: Hotel Bristol
Wiśniowy Nocturne został skonstruowany niczym muzyczne dzieło – z precyzyjnie dobranymi motywami, które razem układają się w harmonijną całość. Na migdałowej kruszonce rozbrzmiewa nuta francuskiej finezji, nawiązująca do paryskiego etapu życia Chopina. W sercu deseru kryje się wiśniowe cremeux z miodem kampinoskim – delikatne i pełne głębi, niczym wspomnienie mazowieckich krajobrazów oraz natury, która była tak bliska kompozytorowi. Makowy biszkopt stanowi subtelne echo polskiej tradycji, nieodłącznie obecnej w jego sercu i twórczości. Całość spaja aksamitny mus z ciemnej czekolady, pokryty granatową glazurą – tajemniczą, pełną emocji i refleksji, jak nokturny Chopina. Kompozycję wieńczy kwiat maku jako ornament nawiązujący do melancholijnego charakteru nokturnu.
Deseru można już spróbować w Café Bristol. Wiśniowy Nocturne będzie częścią oferty kawiarni aż do końca października.
Wiśniowy Nocturne. Zdjęcie: Hotel Bristol