Kiedy w postpandemicznej rzeczywistości wielu restauratorów nadal walczyło o przetrwanie swoich lokali, właściciel Ohany właśnie wtedy podjął decyzję o otwarciu nowego gastronomicznego punktu. Wybrał lokal, gdzie wcześniej znajdowała się księgarnia. Teraz to miejsce miało stać się stylową przestrzenią restauracyjną. Projekt wnętrza przygotowali architekci z pracowni RMK.A - Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya.
Przestrzeń zdefiniowana na nowo
Funkcjonalnie lokal definiują cztery strefy: otwarta sala restauracyjna, długa lada zamontowana w witrynie pełniącej funkcję shooting baru, intymny stolik pod łukiem idealny dla randkowiczów, wizualnie podkreślony surową blachą głównego baru. Za nim znajdują się zaokrąglone, sięgające sufitu półki oraz miejsce na sprzęt dla obsługi. W przyszłości planowane jest tu także otwarcie ogródka od strony wnętrza Pasażu Różowego.
Lokal posiada wąską fasadę frontową z centralnie usytuowanym wejściem zaakcentowanym - w wywodzący się z postmodernizmu sposób - poprzez trójkątną wnękę. Od boku sąsiaduje z przejściem bramowym. Od frontu zaprojektowano salę restauracyjną, na środku długości lokalu zlokalizowano bar oraz toaletę. Pozostała część służy komunikacji, a funkcje kuchenne zaprojektowano w podziemiu.
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Minimalizm w czerni i szarości
Wyraz plastyczny ścian, posadzki i sufitów zredukowano do monochromatycznej palety czerni i szarości, w ten sposób na pierwszy plan wysuwa się forma “słońca” o geometrycznym kształcie.
To jedyny element w całej przestrzeni, który generuje bardzo ciepły kolor. Choć zlokalizowany jest na końcu lokalu, to został idealnie wyeksponowany, by zapraszać do środka przechodniów z ulicy.
Wcześniej w lokalu funkcjonowała księgarnia. Pamiątką po niej była rombowo ułożona posadzka z płytek, którą wykorzystano jako podkład dla mikrocementu położonego na podłodze. Posadzka i powstałe na niej nierówności dają wrażenie chodzenia po skale. Podobnie wiszące zasłony na ścianach zakrywają liczne ingerencje w budynek poprzednich najemców.
Projektanci chcieli ograniczyć w możliwym stopniu tworzenie dodatkowych odpadów budowlanych w procesie adaptacji wnętrza, stąd decyzja o nieingerowaniu w niektóre z jego elementów. Zasłony tworzą wyciszoną scenografię dla kolorowego jedzenia i drinków serwowanych przez właścicieli. Ułożono je, podobnie jak półki za głównym barem, w kształt litery “U”, wzmacniając poczucie “wciągania” odbiorcy w głąb lokalu oraz rozchodzenie się promieni światła od strony baru.
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman
Eleganckie kontrasty
Kontrast dla ciemnych elementów wnętrza stanowią plamy refleksyjnych materiałów - luster oraz surowego aluminium. Witryny wyłożono obramowaniem z blachy, co potęguje wpływanie rozproszonego światła dziennego do lokalu z trudną północną ekspozycją.
Lustra znajdujące się na jednej ze ścian lokalu tworzą wrażenie dodatkowych okien w lokalu. Po przeciwległej stronie znajduje się donica na egzotyczne rośliny. Stoliki oraz lampy sufitowe zaprojektowano w sposób umożliwiający zmianę ustawienia wyposażenia, tak aby móc we wnętrzu organizować różnego typu wydarzenia takie jak warsztaty kulinarne, spotkania firmowe i rodzinne, czy imprezy okolicznościowe.
Restauracja Ohana w Poznaniu. Projekt: RMK.A: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Monika Kubacka, Ina Charniauskaya. Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman