Kawiarka Turbo Moka
Turbo Moka stworzona przez Matteo Frontiniego interpretuje na nowo pionierską kawiarkę Alfonso Bialettiego, która na zawsze zmieniła proces parzenia kawy. Zachowując rozpoznawalną formę i funkcję klasycznego projektu, nowa kawiarka wprowadza znaczące innowacje techniczne mające na celu poprawę efektywności energetycznej urządzenia.
Zdjęcie: turbomoka.it
Turbo Moka wyróżnia się nietypowo wyglądającą podstawą o helikoidalnym, spiralnym kształcie inspirowanym geometrią turbin lotniczych. Zaprojektowana zgodnie z zasadami termodynamiki i dynamiki płynów, spiralna struktura zwiększa powierzchnię styku z płomieniem o 93% w porównaniu z kawiarką Moka Express. To ulepszenie pozwala na lepsze wychwytywanie ciepła i bardziej równomierne rozprowadzanie energii podczas parzenia kawy. W efekcie Turbo Moka może zaparzyć kawę w połowę krótszym czasie (nawet w 2 minuty!), zużywając jednocześnie około 30% mniej energii niż jej klasyczna wersja.
Zdjęcie: turbomoka.it
Na uwagę zasługuje też sam wygląd kawiarki – świeży, nieszablonowy i nieco futurystyczny. Warto wspomnieć, że Turbo Moka produkowana jest w całości we Włoszech – wszystkie etapy projektu, odlewania, obróbki i ręcznego montażu odbywają się na terenie kraju, by zapewnić produktowi wysoką jakość i spójność materiałową. Kawiarka wykonana jest z wysokiej jakości aluminium i obecnie dostępna jest w wersji na trzy filiżanki. W przygotowaniu są kawiarki na 1 i 6 filiżanek kawy.
Projekt Matteo Frontiniego stanowi ewolucję pierwotnej koncepcji, a nie odejście od niej – zachowuje kulturową i estetyczną tożsamość kawiarki Moka Express, dostosowując ją do współczesnych założeń zrównoważonego projektowania.
Zobacz też:
- Ikona dizajnu lat 80. w nowej odsłonie. Yrjö Kukkapuro odtworzył swoje eksperymentalne krzesło
- Piłeczki tenisowe rozkładają się 400 lat. Młoda projektantka ratuje stare piłeczki i robi z nich meble
- Na początku było sushi. A potem powstało jedno z najciekawszych kartonowych pudełek w historii współczesnego dizajnu