De Nata w Poznaniu - portugalskie przysmaki i klimatyczne wnętrza

De Nata to pierwsze w Poznaniu miejsce serwujące słynne portugalskie babeczki budyniowe, czyli pasteis de nata. Lokal zaprojektowany przez pracownię MABA Studio czerpie inspirację z kolorów, rzemiosła i kulinarnych tradycji Lizbony, osadzając je w lokalnym kontekście.

Zdjęcia Kroniki Hanna Połczyńska
De Nata w Poznaniu - portugalskie przysmaki i klimatyczne wnętrza

Projekt wnętrz: MABA Studio (@mabastudio_); Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska (@kroniki)

Portugalskie smaki w Poznaniu

De Nata znajduje się w samym sercu Jeżyc, dzielnicy Poznania kształtowanej przez dynamicznie rozwijającą się scenę gastronomiczną i kulturalną. Lokal nie próbuje dosłownie odtwarzać charakteru Lizbony, ale uchwycić jej esencję, łącząc ją z autentycznym charakterem poznańskiej dzielnicy.

W centralnym punkcie lokalu znajduje się autorska mozaika, stanowiąca współczesną interpretację portugalskich azulejos. Powstała z nieregularnie potłuczonych płytek, ułożonych w unikalny wzór. Ten sam zabieg zastosowano w dekoracji lady.

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Dominującą paletę barw tworzą biel i kobalt – duet charakterystyczny dla fasad lizbońskich kamienic, w których azulejos stanowią nie tylko dekorację, ale także element narracji o historii miasta. Biało-kobaltowe zestawy przełamano gdzieniegdzie beżem oraz naturalnym drewnem, które razem ocieplają wnętrze i dodają mu przytulności.

Specjalnie dla De Nata powstała również kolekcja ceramiki. Filiżanki, kubki i talerze nie tylko nawiązują do kolorystyki wnętrza, ale również stają się elementem doświadczenia, w którym każdy, nawet najmniejszy detal ma znaczenie.

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

Zdjęcie: Kroniki Hanna Połczyńska

 

Zobacz też: 


Czytaj więcej