Polak otworzył restaurację w Kopenhadze. We wnętrzu króluje drewno i subtelne polskie akcenty

W zacisznej części Kopenhagi, Mateusz Sarnowski otworzył lokal ze swoją autorską kuchnią. Wnętrze „Amatora”, w którym króluje drewno i stal, a także meble zaprojektował architekt Adam Wierciński.

Polak otworzył restaurację w Kopenhadze. We wnętrzu króluje drewno i subtelne polskie akcenty

Projekt wnętrz: Adam Wierciński wiercinski-studio; Zdjęcie: Paolo Galgani

Amator - polski akcent w Kopenhadze

Amator to połączenie kawiarni z restauracją i miejscem na prywatne kolacje. W ciągu dnia serwowane są tu śniadania i lunche oparte na sezonowych warzywach. Wieczory natomiast zarezerwowane są na prywatne i firmowe kolacje przy świecach.

Gdy po latach spędzonych w znanej kopenhaskiej restauracji Noma, Mateusz Sarnowski zdecydował się założyć coś swojego, o pomoc w zaprojektowaniu wnętrz poprosił swojego przyjaciela, architekta Adama Wiercińskiego.

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Głównym założeniem projektowym było stworzenie kameralnej przestrzeni w ciepłym, domowym klimacie. Centralnym elementem wnętrza jest wspólny stół złożony z małych blatów i wystających pomiędzy nimi charakterystycznych talerzyków, które służą do ustawiania dań, świec czy napojów. Minimalne przerwy między blatami dają wrażenie osobnych stolików, natomiast po wyciągnięciu stalowych ringów, można je połączyć w jeden duży stół do kolacji. Każdy z dębowych blatów jest ścięty pod kątem i wspólnie tworzą charakterystyczną łamaną linię. Uzupełnieniem stołów są dębowe stołki zaprojektowane przez Adama Wiercińskiego, będące częścią autorskiej kolekcji wiercinski-objects. W Amatorze znajdziemy więcej mebli zaprojektowanych przez polskiego architekta.

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Proste, geometryczne konstrukcje z surowej stali z widocznymi śladami ręcznego wykonania zestawiono z litym, naturalnym drewnem. Zbudowany z tych samych materiałów bar z dodatkiem brązowych luster oddziela otwartą kuchnię, która jest również widoczna z zewnątrz przez piękną, dużą witrynę. Przy oknie architekt ustawił wysoką ladę, przy której można usiąść i obserwować miejski krajobraz. Warto wspomnieć, że wszystkie zaprojektowane przez Adama Wiercińskiego meble i detale zostały wykonane w Polsce przez zaprzyjaźnionych rzemieślników, a następnie przywiezione do Kopenhagi. Uzupełnieniem głównych mebli są autorskie detale takie jak kinkiety ze stali nierdzewnej, lustra, stalowa umywalka czy stołki barowe nawiązujące do elementów małej architektury na chodniku przed lokalem.

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Ciekawie prezentuje się również aranżacja z lnem w roli głównej, która wita gości przy wejściu. Za prostymi, wiszącymi regałami na ścianie zawieszono pogniecioną tkaninę wykonaną z polskiego lnu, co daje wrażenie, jakby półki lewitowały przed płachtami materiału. Przy drzwiach gości wita również instalacja z kawałkiem pnia z polskiego lasu.

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Mimo iż we wnętrzu dominuje drewno i stal, architekt znalazł sposób, by przemycić do aranżacji odrobinę koloru. Żółte akcenty nawiązujące do logo Amatora (żółta kropka) pojawiają się m.in. w ceramice i żółtych meblach ze sklejki.

Ponieważ dla właściciela ważnym dopełnieniem kulinarnego doświadczenia jest dźwięk, na końcu lokalu architekt zaprojektował kącik muzyczny z autorskim regałem na winyle, głośnikami wykonanymi na zamówienie i gramofonem.

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

Zdjęcie: Paolo Galgani

 

Zobacz też:


Czytaj więcej