Kawa najlepiej smakuje, gdy pijemy ją powoli, delektując się każdą kroplą. Dlatego, nie spiesz się. Usiądź wygodnie z kubkiem lub filiżanką aromatycznej kawy i daj sobie czas, by nacieszyć się tą chwilą – nawet jeśli jest to 10, 15 minut. Oto, czego potrzebujesz, by przyrządzić pyszny kawowy napar.
1. Twoja ulubiona kawa
Picie kawy ma być przyjemnością, chwilą dla siebie, celebracją pobudzającą wszystkie zmysły. Dlatego tak ważne jest, by znaleźć rodzaje kaw i nuty smakowe, które ci odpowiadają. Zamiast podążać za trendami i na siłę pić modne kawy, które ci nie smakują (nie każdy przecież lubi kawy speciality), warto poświęcić trochę czasu na poszukiwanie kawy, którą będziesz się delektować.
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, pomyśl, jakie smaki lubisz najbardziej. Jeśli orzechowe i czekoladowe nuty, wypróbuj Brazylię lub Kolumbię – są to również delikatne kawy, więc idealne na początek. Z kolei jeśli preferujesz nuty owocowe i kawy o lekkiej kwasowości – zdecyduj się na ziarna pochodzące z Afryki.
2. Kubek czy filiżanka?
Sposób podawania kawy jest tak samo ważny jak rodzaj kawowego naparu - picie kawy może być doświadczeniem estetycznym, nie tylko smakowym. Tę wyjątkowość podkreślisz pięknym ceramicznym kubkiem lub uroczą porcelanową filiżanką. Napoje kawowe (zwłaszcza na bazie mleka) ciekawie prezentują się również w stylowych szklankach z podwójnym dnem.
A jeśli chcesz wynieść kawowe doświadczenie na najwyższy poziom, czemu nie wykonać kubka bądź filiżanki samodzielnie na warsztatach ceramicznych? Takie warsztaty, również jednodniowe są organizowane w wielu polskich miastach (małych i dużych).
3. Młynek do kawy
Nie jest tajemnicą, że najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna kawa to ta świeżo zmielona. Dlatego warto jest kupować kawę w ziarnach i mielić ją bezpośrednio przed parzeniem. A do tego przydaje się młynek do kawy. W sklepach znajdziesz różne młynki – od najprostszych do bardziej profesjonalnych, w których można ustawiać stopień zmielenia ziaren. Na początek zwykły młynek automatyczny powinien wystarczyć.
4. Różne metody parzenia kawy
Nie musisz kupować drogiego ekspresu, by parzyć dobrą kawę. Poniżej zebraliśmy kilka alternatywnych metod przyrządzania kawy, które cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników kawy.
Dripper – to najprostsza i najtańsza opcja parzenia kawy. Potrzebujesz ceramicznego lub plastikowego lejka z otworami na spodzie, czyli drippera, a także stożkowych filtrów do kawy. Dripper z filtrem nakładasz na kubek bądź filiżankę, wsypujesz kawę i zalewasz wodą.
Kawa z drippera. Zdjęcie: Unsplash
Chemex – to szklane naczynie przypominające wazon lub klepsydrę. Ponadczasowy design i łatwość w obsłudze sprawiają, że chemex jest jedną z chętnie wybieranych współcześnie metod parzenia kawy. Jak to działa? W węższej górnej części naczynia umieszcza się specjalny papierowy filtr i postępuje dokładnie tak jak w przypadku parzenia w dripperze. Kawa z chemexa jest lekka, delikatna i bardzo czysta w smaku.
Chemex. Zdjęcie: Pexels
AeroPress – to ciekawe urządzenie przypominające grubą strzykawkę pojawiło się na kawowym rynku w 2005 roku. Mimo nietypowego wyglądu, obsługa AeroPressa jest całkiem prosta: do cylindrycznego pojemnika wsypujesz kawę i wlewasz wodę, następnie zakręcasz go i przyciskasz jak strzykawkę. AeroPress świetnie sprawdza się w podróży, ale przez to, że ma dość niewielkie rozmiary, jednorazowo przygotujesz w nim nieco ponad 200 ml kawowego naparu.
AeroPress. Zdjęcie: Unsplash
French Press – to bajecznie prosty i wygodny sposób parzenia kawy; do naczynia wyposażonego w tłok zakończony metalowym sitkiem wsypujesz grubo zmieloną kawę i zalewasz gorącą wodą. Następnie dociskasz tłok, który w naczyniu tworzy ciśnienie pod wpływem którego kawa uwalnia pełnię walorów smakowych. W sklepach znajdziesz french pressy o różnej pojemności, od 200 ml (na jedną kawę) do dużych, 1.5-litrowych modeli, w których przygotujesz kilka kaw jednocześnie.
Kawiarka – to niewielkie urządzenie do przygotowania kawy pod ciśnieniem. Kawiarka jest świetną alternatywą dla ekspresu i bez wątpienia znacznie tańszą. Ciekawą opcją są też kawiarki elektryczne, które podłączasz do prądu – mogą sprawdzić się w podróży lub do korzystania poza kuchnią, np. w biurze.
Cold Brew – kawa wcale nie musi być gorąca. Cold brew to orzeźwiający napar kawowy przygotowywany na zimno, który świetnie sprawdza się latem. Jak przygotować cold brew? Do naczynia z sitkiem lub specjalnego zaparzacza do cold brew wsyp kawę i zalej zimną wodą. Zostaw na kilka godzin (lub na całą noc), a potem usuń sitko z fusami, i gotowe!