8 restauracji zaprojektowanych przez architektów z listy AD100

Przez żołądek do serca? W przypadku tych lokali kluczem do serc klientów jest nie tylko wyborna kuchnia, ale również pięknie zaprojektowane wnętrze. Zobacz 8 restauracji z Polski i Europy autorstwa architektów, którzy znaleźli się na pierwszej polskiej liście AD100!

8 restauracji zaprojektowanych przez architektów z listy AD100

Wnętrze baru "Naked and Famous" w Sewilli, proj. Lucas y Hernández-Gil. Zdjęcie: Juan Delgado

1. Buck Studio – restauracja Dinette, Wrocław

Prowadzone przez Pawła Bucka biuro zajmuje się głównie projektowaniem wnętrz publicznych. – Staramy się tworzyć miejsca, które będą dobrze działać – tłumaczy architekt. Ta zasada sprawdziła się w trzech wrocławskich realizacjach: wielofunkcyjnym foyer kina Nowe Horyzonty, zmodernizowanej siedzibie galerii BWA przy ul. Świdnickiej, zaaranżowanej na wzór miejskiego sanatorium, a wreszcie nowo otwartej restauracji Dinette z wnętrzami inspirowanymi wzornictwem lat 50.

Restauracja Dinette we wrocławskiej Renomie, proj. Buck Studio. Zdjęcie: materiały prasowe

 

2. DimoreStudio – restauracja Caruso Nuovo, Mediolan

DimoreStudio, jak twierdzą jego założyciele Britt Moran i Emiliano Salci, interpretuje wspomnienia i tworzy marzenia. Moran, grafik z Karoliny Północnej, i Salci, Toskańczyk, niegdyś dyrektor artystyczny marki Cappellini, spotkali się ponad dwie dekady temu i od tamtej pory projektują wnętrza, meble, tkaniny i oświetlenie. Swoją pracę porównują do działalności kuratorów, którzy wyszukują intrygujące wątki z przeszłości, a potem metodą selekcji i kreatywnych skojarzeń tworzą nowe jakości. Do ich najnowszych projektów należy renowacja wnętrz kultowej restauracji Caruso Nuovo w mediolańskim Grand Hotelu.

Restauracja Caruso Nuovo w Mediolanie, proj. DimoreStudio. Zdjęcie: Andrea Ferrari, dzięki uprzejmości DimoreStudio

 

3. Luis Laplace – restauracja Da Costa, Somerset

W swoich projektach z wielką wrażliwością i smakiem łączy sztukę, rzemiosło, historię i nowoczesność. Argentyńczyk od lat mieszka w Paryżu, gdzie razem z partnerem prowadzi biuro architektoniczne. Współpracuje przede wszystkim z artystami, muzeami i galeriami sztuki, m.in. z Hauser & Wirth. Zaprojektował filie tej galerii w Paryżu i Somerset, a w 2024 roku przywrócił blask włoskiej restauracji Da Costa należącej do Hauser & Wirth w Somerset.

 

4. Loskiewicz Studio – restauracja Lupo, Warszawa

Anna Łoskiewicz ukończyła wzornictwo przemysłowe i fotografię, a obecnie zajmuje się projektowaniem wnętrz. Głównie komercyjnych, bo – jak twierdzi – w większym stopniu niż mieszkania pozwalają na konsekwentną realizację koncepcji projektowej. Ma słabość do architektonicznego recyklingu, czemu ostatnio dała wyraz w rewitalizacji postmodernistycznego biurowca z lat 90. w Warszawie. Zaprojektowała w nim wszystkie wnętrza, m.in. biuro marki YOPE i restaurację Lupo, śmiało sięgając po teatralne rozwiązania i cytaty ze stylistyki grupy Memphis.

 

5. Lucas y Hernández-Gil – bar Naked and Famous, Sewilla

– Naszym celem jest stworzenie pewnych ram, które użytkownicy mogą dopiero wypełnić i dostosować do swoich potrzeb – mówią prowadzący pracownię Cristina Domínguez Lucas i Fernando Hernández-Gil. Ich „ramy” są zazwyczaj wyraziste i pełne intensywnych kolorów. Międzynarodowe uznanie przyniósł im projekt sewilskiej restauracji „Casaplata”, z odniesieniami do filmu „Łowcy androidów” i kojących obrazów Giorgia Morandiego. Projektem hiszpańskiego duetu, o którym również warto wspomnieć jest, bar „Naked and Famous”. Jego wystrój i kolorystyka ma nawiązywać do poszczególnych koktajli, które są tam serwowane.

Wnętrze baru Naked and Famous w Sewilli, proj. Lucas y Hernández-Gil. Zdjęcie: Juan Delgado 

 

6. NOKE Architects – bar Va Bene Cicchetti, Warszawa

Karol Pasternak i Piotr Maciaszek, założyciele pracowni, z fantastycznymi rezultatami działają w różnych przestrzeniach. W 2024 roku za projekt warszawskiego baru Va Bene Cicchetti serwującego weneckie przysmaki otrzymali nagrodę Iconic Awards: Innovative Architecture. Uwagę we wnętrzach przykuwa ją czerwono-zielone duety, a także wielkoformatowa mozaika ze szkła Murano przedstawiająca właścicieli restauracji oraz ich psa.

Bar Va Bene Cicchetti w Warszawie, proj. Noke Architects. Zdjęcie: Piotr Maciaszek

 

7. Paradowski Studio – Baba Bistro, Wrocław

Piotr Paradowski, architekt i planista, oraz jego żona Zuza Paradowska, projektantka mody, działają pod szyldem Paradowski Studio. Ich projekty powstają na bazie fascynacji drewnem, ceramiką i dizajnem z przeszłości. Gościli już na listach AD100 w wydaniach niemieckim i francuskim. Czy projektują mieszkanie, czy hotel w Krakowie, sklep w Alpach albo restaurację we Wrocławiu, pozostają wierni swoim fascynacjom, tworząc za każdym razem coś zupełnie innego. A skoro o restauracji mowa, warto wymienić jeden z ich ostatnich projektów gastronomicznych, czyli Baba Bistro we Wrocławiu. We wnętrzach znajdziemy nawiązania do prac Marii Jaremy oraz polskiej metaloplastyki z lat 60.

Baba Bistro we Wrocławiu, proj. Paradowski Studio. Zdjęcie: Pion Studio

 

8. Projekt Praga – restauracja Amici, Warszawa

Biuro założone przez Marcina Garbackiego i Karolinę Tunajek realizuje głównie budynki użyteczności publicznej, często jako wynik wygranych konkursów architektonicznych. Nawet w poważne tematy potrafią tchnąć lekkość i nowatorski urok. Najnowszy obiekt ich autorstwa to akademik Uniwersytetu Warszawskiego na Służewcu, na 2027 rok planowane jest oddanie gmachu ASP we Wrocławiu. Nie stronią także od mniejszych tematów, zwykle związanych z rewitalizacją oraz gastronomią, jak Taproom Tenczynek, nagrodzony Pulse Award w kategorii projektów wnętrz, czy restauracja Amici w Warszawie, której wnętrza w kreatywny sposób nawiązują do poszczególnych regionów Włoch.

Restauracja Amici w Warszawie, proj. Projekt Praga. Zdjęcie: ONI STUDIO

 


Czytaj więcej